Хакери удариха най-големия доставчик на месо

Месопреработвателните предприятия са силно зависими от ИТ системите
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямата компания за преработка на месо в света е била обект на сложна кибератака с изнудване. Компютърните мрежи в JBS са били хакнати, което доведе до временно спиране на производството в Австралия, Канада и САЩ.

ИТ системите са от съществено значение за съвременните месопреработвателни предприятия, като компютрите се използват на няколко етапа, включително фактуриране и доставка, отбелязва BBC в репортаж за киберинцидента.

Според търговското обединение Beef Central, „супермаркетите и други големи крайни потребители като мрежата за доставка на бургери на McDonald’s ще бъдат едни от най-силно засегнатите клиенти [от кибератаката среу JBS], поради нуждата им от постоянни доставки”.

JBS заяви, че е постигнала „значителен напредък” в справянето на кибератаката и се надява по-голямата част от заводите ѝ да заработят отново днес, сряда. В понеделник компанията увери, че е спряла всички засегнати ИТ системи веднага след откриването на атаката и че нейните резервни сървъри не са били хакнати.

Обединеният синдикат на работниците в хранително-вкусовата индустрия, който представлява и служителите на завода в JBS, призова компанията да гарантира, че въпреки спирането, хората ще си получат заплатите.

Макар че разследването едва сега започва, компанията „вярва, че рансъмуер атаката произхожда от престъпна група, вероятно базирана в Русия”. В работата по издирването на извършителите е включено и щатското Федерално бюро за разследвания.

Петте най-големи завода за говеждо месо на JBS са в САЩ и са отговорни за една пета от производството на месо в страната, според Блумбърг.

Коментари по темата: „Хакери удариха най-големия доставчик на месо”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Що лъжата австралициbeef за мак$?

    Като наредят къде ще одят.

  2. Anonymous

    А китай ще замерят ли с томаховки?

  3. мхм

    ватниците от доста време пробват разни мизерии, тренират за война, ама ще ядат много бой, тоя път америка няма да ги спасява, а ще ги шамаросва

  4. Anonymous

    Beef Central:

    бургери на McDonald’s ще бъдат едни от най-силно засегнатите

    Фалшифа новина !

    Бургерите на мак нямат месо даваха го скоро по хистъри тв ,а има соев концентрат кафяво в средата за да печелят стабилно и
    издържа много дълго.

  5. Фофу

    Симо 02/06/2021 23:58 А, ти твоите за тъпоумие пиеш ли ? Сигурно да, защото поне за тъпоумието си не спориш. Приемаш за даденост.

  6. Пешо

    Да не са хакери вегани?

  7. Симо

    Пии си редовно хаповете фъфляк, нищо не ти вдява тъпундурата…

  8. Фофу

    Брей тоя Симо и тук запраска от мозък. Като гледам малко му остава да разпусне САЩ.

    “хора от бизнеса споделят че много трудно вече се бачка с американците”. Ама на теб лично ли споделят ?? Брех да видиш. И кога това, когато събереш световните лидери да ти се отчетат или ти пращат имейли.

    Абе праска от ум момчето спор да няма. И бодро чебурче.

  9. Симо

    Няма вече бииф малииии, тамън да си поживеят кравичките и биковете…там са около милион де…абе тия ептен са се олабили щом хакерчета, вероятно хлапета така ги шашкат то тая държава я отпишете вече, а сега остава с байДън да си продадат всичкото технология на Китай, че да имаме евтино всякакви джаджи, хора от бизнеса споделят че много трудно вече се бачка с американците, дали е от ваксините не е ясно но има ужасна негативна промяна при тях, не е ясно за момента на какво се дължи това и кво става, с тия хора, но споделят, че са неадекватни, само условия поставят и си противоречат…

  10. Anonymous

    щатското Федерално бюро за разследвания.

  11. Анонимен

    “вероятно базирана в Русия” така по подразбиране ли си го пишете?

Коментар