Разходите за киберсигурност растат неудържимо

Масовата практика на отдалечена работа ускори търсенето на решения за киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните разходи за информационна сигурност и технологии за управление на риска ще достигнат 150,4 милиарда долара тази година. Това сочи скорошно проучване на Gartner. То установи още, че разходите за управление на риска са нараснали с 6,4% през 2020 г.

Стабилният темп на растеж е показател за повишеното търсене, свързано с по-масовата практика на отдалечена работа и с облачните технологии, коментира Лорънс Пингрий, вицепрезидент на Gartner по научните изследвания.

„Организациите продължават да се борят с изискванията за сигурност и регулаторните задължения, свързани с публичния облак и софтуера като услуга. С поглед напред виждаме ранните пазарни сигнали за нарастваща автоматизация и по-нататъшно възприемане на технологии за машинно самообучение в подкрепа на сигурността на изкуствения разум”, казва Пингрий, цитиран от Securitybrief.

Киберсигурността стана основен приоритет за ИТ директорите по отношение на потенциалните нови разходи, установи „Проучване на дневния ред на ИТ директора” на Gartner за 2021 г. Около 61% от анкетираните над 2000 ИТ директори казват, че са планирали увеличаване на инвестициите в киберсигурността тази година.

Услугите за сигурност, включително консултации, хардуерна поддръжка, внедряване и възложени на външни изпълнители услуги, представляват най-голямата категория разходи през 2021 г. В тази посока са насочени почти 72,5 милиарда долара в световен мащаб.

Най-малкият, но бързо развиващ се пазарен сегмент е облачната сигурност, особено т.нар. брокери за сигурност в облачния достъп (CASB). „Темпът на клиентските запитвания показва, че CASB е популярен избор за организациите, използващи облак”, коментира Пингрий.

„Това се дължи на нарастващата популярност на използването на некомпютърни устройства за взаимодействие с основните бизнес-процеси. Тенденцията създава рискове за сигурността, които обаче могат да бъдат смекчени ефективно чрез CASB. Брокерите позволяват и по-безопасно взаимодействие между приложенията на SaaS и неуправляемите устройства”, допълва той.

Технологията за интегрирано управление на риска (IRM) също отбелязва силен двуцифрен растеж. Това се дължи на рисковете, подчертани по време на глобалната пандемична криза, според анализа на Gartner.

„Областите със значителен риск, тласкащи краткосрочното търсене, включват появата на нови дигитални продукти и услуги и свързаните с тях приложения в областта на здравето и безопасността, както и рискове, касаещи трети страни – като например загуба на данни за клиенти или атаки спрямо веригите за доставки”, казва старшият изследователски директор Джон А. Уилър.

Някои от критичните предизвикателства, пред които са изправени лидерите по отношение на сигурността и рисковете през 2021 г., включват:

  • сложната геополитическа ситуация и нарастващите глобални регулации;
  • миграцията на работните пространства и преместването на натоварванията извън традиционните мрежи;
  • експлозията в разнообразието от крайни устройства и местоположенията;
  • постоянно променящата се среда за атаки;
  • рансъмуер нападенията и компрометирането на бизнес-пощата.

Тези тенденции са отговор на постоянните глобални предизвикателства, които всички организации изпитват на гърба си, смята Питър Пърстбрук, вицепрезидент на Gartner за APAC. „Първото предизвикателство е разликата в уменията. 80% от организациите споделят, че им е трудно да намерят и наемат специалисти по сигурността. Наред с това 71% казват, че горното се отразява на способността им да реализират проекти за сигурност в рамките на своите организации”.

Коментар