Недостигът на специалисти по киберсигурност ще расте

„Защитата на компанията трябва да работи като имунната система на организма”, заяви Джиорджи Раш, директор на IMB Security Unit за Централна и Източна Европа

Централна и Източна Европа е регионът с най-голям потенциал за растеж в областта на киберсигурността, заяви Джиорджи Раш, директор на IMB Security Unit за СЕЕ, на форума по киберсигурност и киберпрестъпления, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Според прогноза, изнесена от Раш, до 2020 г. в света ще има над 20,8 млрд. свързани устройства. Ще се съхранява огромно количество данни, а отделяните средства за борба с кибератаките ще достигнат 8 трилиона долара. В същото време недостигът на специалисти по киберсигурност ще се увеличи до 1,8 млн. души.

Джиорди Раш подчерта още, че съществуват над 80 различни инструмента за борба със заплахите във виртуалното пространство, разработени от 45 производители. Това прави трудно съвместното им използване.

„Киберсигурността не е само във внедряването на различни инструменти за защита. Тя е в разбирането на процеса, а големият въпрос е дали мениджмънтът наистина го разбира”, каза Раш. Според него, защитата на компанията трябва да работи като имунната система на организма – при заплаха да се активира конкретната функция, която се бори с нея.

За да помогне на клиентите си да бъдат по-подготвени срещу заплахите във виртуалното пространство, IBM е изградила т.нар. X-force Command Centers. В тях потребителите могат да тестват ситуация на кибератака и да открият слабите си страни. „Кризисните ситуации” биват изпитвани съвместно с експерти на компанията.

По наблюдение на специалистите от IBM, най-адекватни са служителите, идващи от звената за бързо реагиране. По тази причина в САЩ и Великобритания компанията се насочва към наемане на бивши военни.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар