Бош България отчете близо 300 млн. лв. годишни приходи

Решенията на Бош подпомагат дигиталната трансформация на предприятията
(снимка: Бош)

С консолидирани продажби в размер на почти 297 млн. лв. (152 млн. евро) приключи финансовата 2020 г. в България световният доставчик на технологии и услуги Бош, запазвайки нивото на приходи от предходната година.

„През 2020 г. Група Бош в България постигна положителен резултат въпреки ефекта от кризата с коронавируса”, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. „Към 31 декември 2020 г. броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е 570 души, като увеличението е с 32% на годишна база. Това се дължи най-вече на стабилния ръст на екипа на Бош Инженеринг Център София”, поясни той.

Бош Инженеринг Център София, открит официално в края на 2019 г., работи в тясно сътрудничество с развойните центрове на компанията в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Екипът участва в разработването на над 45 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност.

Центърът отбеляза бърз растеж през изминалата година, като само от май 2020 г. досега броят на служителите се увеличава с над 50% до над 380 души, и продължава да наема нови специалисти. В началото на 2021 г. Бош обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в областта на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи.

Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно Бош Инженеринг Център София, за да формира бъдещето на мобилността в целия свят. Освен това, Инженеринг Център София е стратегически партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Българските инженери са фокусирани върху разработката, интеграцията и тестването на софтуер за електрически велосипеди и разполагат с потенциала и амбицията в бъдеще да поемат хардуера и механиката.

Бош България съобщи за добри резултати и през първото тримесечие. „Въпреки предизвикателната пазарна среда, прогнозата ни за текущата бизнес година в България остава положителна”, коментира Михай Болдижар. Компанията планира разширяване на присъствието си във всички сфери на дейност.

Коментар