Apple иска служителите обратно в офисите

При работата от разстояние липсва човешкият елемент, смята Тим Кук
(снимка: Tim Cook / Twitter)

Apple държи служителите ѝ да се върнат по офисите до септември. Това се казва в съобщение от ръководството до цялата компания, изпратено в сряда.

Работниците трябва да са по бюрата си поне три дена в седмицата, настоява главният изпълнителен директор Тим Кук. Някои членове на персонала ще имат възможност да работят дистанционно през останалите два дена, съобщи BBC.

Екипите, които се нуждаят от „лично” взаимодействие, ще трябва да са по офисите четири или пет дена от седмицата. Желаещите да работят от дома си от време на време ще трябва да кандидатстват за възможността да работят отдалечено и това ще им е разрешено за общо две седмици в годината. Мениджърите ще трябва да одобрят заявките за отдалечена работа.

Тим Кук смята, че въпреки плавния преход към работа от разстояние, това не е адекватен заместител на личното сътрудничество. „Въпреки всичко, което успяхме да постигнем, докато много от нас бяха по домовете си, истината е, че през изминалата година ни липсваше нещо съществено: липсвахме един на друг”, казва той.

Видеоконферентните разговори скъсяват разстоянието между нас, но има неща, които просто не може да имитира”, допълва Кук. Той твърди, че не е единствен в усещането за липсата на човешкия елемент в работата, активността, енергията, креативността и сътрудничеството на личните срещи и чувството за общност, което сплотява екипите.

По време на пандемията Apple отчете доста добри резултати, като общите ѝ приходи се увеличиха с 50% на годишна база, главно поради скока в продажбите на iPhone. Компанията също така беше по-консервативна по отношение на политиката си за работа от дома, отколкото другите технологични гиганти.

Миналата година Facebook обяви, че служителите на фирмата могат да работят от дома на пълен работен ден, стига да имат одобрението от своя мениджър. Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси също се прочу, като обяви подобна политика през май 2020 г. Google обаче настоява служителите да се върнат в офисите, поне по три дена в седмицата.

Коментари по темата: „Apple иска служителите обратно в офисите”

добавете коментар...

  1. :o)

    По тази тема много се разисква и много пъти съм казвал мнението си.
    Дори водещата компания в ИТ не може да се справи онлайн.
    Аз съм го казвал и друг път – професиите в света не са само ит администраторчета и кол-центрове.

    Но като изключим това съжалявам горкия Тим Кук. Той е като Шрек като караше онзи кораб към скалите и откъсна кормилото. Това е Епъл в момента – компания без иновации, без лидер, без човек който да променя света. Само един конгломерат мастодон, гигантски Титаник който върви към скалите.

  2. Българин

    Ами да си търсят служители, които са навити да пътуват всеки ден до офиса. Защото вече повечето ИТ компании предлагат работа от вкъщи и даже плащат за интернет и телефон.

  3. Йордан

    Отдалечената работа в някои случай спъва доста работния процес. Предвид че Apple са си повече хардуерна, отколкото софтуерна компания, е нормално служителите да са на място в офиса.

  4. Anonymous

    Оксиморон

    Фирма за отдалечени контакти през телефоните им
    иска физически срещи ?

    Каква е шашмата ?

  5. к

    Искат, ама няма.

  6. Anonymous

    Работниците – печелят от непътуване до офиса

    Twitter взима под наем офиси и сега печели без наем и персонала можел да работи от вкъщи завинаги.

    Обаче

    ябълка/гугъл с хипер гига кампуси губят мил$ от подръжка на празни помещения.

    Сан франциско наемите за офиси – катастрофа.

    А къщите поскъпват по бързо от 2006 в супер балон.

  7. Anonymous

    В редит има колонка където всички се хвалят че са спетили от бензин,застраховки,гуми,… при стоенето си в къщи по $5000 за 2019.

    И прекарване отлично време със сем.

Коментар