Xiaomi зарежда телефон от 0 до 100% за 8 минути

Xiaomi може да претендира за световни рекорди за жично и безжично зареждане
(снимка: Xiaomi)

Китайският производител на смартфони Xiaomi демонстрира нова система Hypercharge, която може да зарежда телефоните с чудовищните 200W през проводник и 120W безжично. Само три минути на кабела за зареждане са достатъчни, за да се „нахрани” голяма батерия на телефона до 50 процента.

В кратко видео фирмата демонстрира кабелни и безжични системи за зареждане, с часовник от едната страна на телефона и измервател на мощността от другата, показващ колко точно вата влизат в телефона в реално време.

Интересен е за гледане този филм. Батерията се зарежда бавно в началото, а после постепенно ускорява, достигайки пълните 200W само след като батерията вече е на 22 процента – 1 минута и 25 секунди след началото на зареждането, разказва NewAtlas.

По подобен начин темпото се успокоява, след като батерията достигне 50 процента, забавяйки скоростта на зареждане – така че тук със сигурност се мисли за дълготрайността на клетките. И все пак това темпо си е „мълниеносно” за днешните разбирания за зареждането на телефоните.

Hypercharge зарядно поддържа 200W през проводник и 120W безжично
(снимка: Xiaomi)

И сега е време за „лошата новина”: всичко това е лабораторен тест, а не технология в серийно производство. Обещание. Литиевите батерии наистина не харесват този вид лечение, така че докато Xiaomi може да претендира за световни рекорди както за жично, така и за безжично зареждане, ще бъдем много изненадани да видим нещо подобно на предстоящ сериен телефон.

Това бързо зареждане би загряло и стресирало батерията и вероятно ще зареди нейния полезен жизнен цикъл. Разумен подход е да използвате „древно” зарядно устройство с мощност от 1W, за да зареждате телефона си възможно най-бавно през нощта, и да имате под ръка бързо зарядно устройство за спешни случаи.

Коментар