САЩ удрят Big Tech с пет нови закона?

Нови закони ще забранят на ИТ гигантите да фаворизират своите продукти и услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските законодатели внесоха пет законопроекта, целящи ограничаване на властта и силата на големите технологични компании. Законите са изготвени след 16-месечно разследване на действията на Amazon, Apple, Google и Facebook.

Новите норми са насочени към проблемите, свързани с притежание и обработка на данни, сливания и придобивания, антиконкурентно поведение на компаниите. Всичко това в крайна сметка може да доведе дотам да се окажат принудени дори да продадат част от активите си.

Проучването е установило, че четирите технологични гиганта са злоупотребили с пазарната си сила. Те са начислявали прекомерни такси, налагайки строги договорни условия и извличайки ключови данни от лица и фирми, които използват техните услуги.

Законопроектите ще бъдат отнесени в Съдебната комисия, преди да бъдат изпратени за гласуване. За да станат действащи закони, нормите първо трябва да преминат през Камарата на представителите, Сената и накрая да бъдат подписани от президента Джо Байдън.

Законите

Дейвид Сицилин, съавтор на законопроектите и председател на Антитръстовия комитет в Демократическата партия, публикува в Twitter разбивка на законопроектите. Според него наборът от нови текстове „ще засили законите [в САЩ], за да държи технологичните монополи отговорни и да се изгради #СилнаОнлайнИкономика“.

Впечатляващ акцент от появата на петте текста е, че те бяха подкрепени и от демократи, и републиканци. Проектите са:

Американски закон за избора и иновациите онлайн – този законопроект не позволява на компаниите да манипулират пазарите, за да популяризират собствените си продукти;

Закон за конкуренцията и възможностите за платформите от 2021 г. – този законопроект възпрепятства компаниите да купуват и убиват конкурентите си;

Закон за край на монополите на платформите – този законопроект забранява на големите технологични компании, които са монополисти на дадени пазари, да продават продукти на пазари, които те контролират;

Закон за увеличаване на съвместимостта и конкуренцията чрез активиране на смяната на услуги (ACCESS) от 2021 г. – този законопроект улеснява напускането на дадена платформа за социални медии и пренасянето на личните данни при конкурентна платформа;

Закон за модернизация на таксите за регистрация на сливане от 2021 г. – този законопроект позволява на Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия да имат ресурсите, необходими им за „предпазване от монополна власт, без разходи за данъкоплатците“.

Мерките биха затруднили мега-компаниите да изкупуват по-малки конкуренти чрез сливания. Също така една от целите е да се улесни разделянето на фирми, които използват своето господстващо положение в основната си дейност, за да придобият конкурентно предимство в друга област.

Предложенията забраняват на големите технологични компании да фаворизират собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите в своите технологични платформи.
Законопроектите изискват от Конгреса да засили правоприлагащите правомощия на антитръстовите регулатори – такива като Федералната търговска комисия.

Аргументи

„Неконтролираният растеж и господство на Big Tech доведоха до невероятни злоупотреби с власт, които нанесоха вреди на потребителите, работниците, малкия бизнес и иновациите“, каза Робърт Вайсман, президент на застъпническата група Public Citizen. „Тази неконтролирана сила свършва сега“.

„От Amazon и Facebook до Google и Apple става ясно, че тези нерегламентирани технологични гиганти са станали твърде големи, за да им пука“, каза Прамила Джаяпал, демократичен представител и спонсор на законопроектите.

„Те [големите технологични компании] са в уникална позиция да избират победители и губещи, да унищожават малкия бизнес, да повишават цените на потребителите и да оставят хората без работа“, заяви председателят на подкомисията на съдебната власт Дейвид Сицилин, представяйки мерките.

16-месечното разследване от Антимонополния подкомитет доведе до публикуване на доклад от 449 страници, в който големите технологични фирми са обвинени в начисляване на високи такси, принуждаване на по-малките клиенти да сключват договори с неблагоприятни условия и използване на „придобивания-убийци“, за да бъдат елиминирани конкурентите.

Критики

Не липсват и негативни мнения за новите законопроекти. „Законопроектите, които са насочени към конкретни компании, вместо да се фокусират върху бизнес-практиките, са просто лоша политика… и биха могли да се определят като противоконституционни“, заяви Нийл Брадли от Американската търговска камара в изявление.

Коментари по темата: „САЩ удрят Big Tech с пет нови закона?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Браво другари, въртете латерните и громете тия изедници. Утре на Позитано ще има награди за най-изявилите се.

  2. Anonymous

    Big Tech

    невероятни злоупотреби с власт, нанесоха вреди на
    потребителите,
    на работниците,
    на малкия бизнес ,
    на иновациите“

    доклад от 449 стр., в който големите технологични фирми са обвинени в

    начисляване на високи такси,

    принуждаване на по-малките клиенти да сключват договори с неблагоприятни условия ,

    използване на „придобивания-убийци“, за елиминиране на конкурентите.

    Големите tech фирми са организирани престъпни групи .

    Купуване на Aкции oт ОПГтa ?

  3. Anonymous

    Аргументи

    „Неконтролираният растеж и господство на Big Tech доведоха до невероятни злоупотреби с власт, които нанесоха вреди на потребителите, работниците, малкия бизнес и иновациите“

    законопроект позволява на Мин на правосъдието и Федералната търговска комисия да имат ресурсите, необходими им за „предпазване от монополна власт,

    Закона RICO е един от най-ефективните инструменти срещу организираната престъпност.

    Принуждаване,
    злупотреби с власт ,
    мнопол,
    вреди на иноваците,
    Големите tech фирми са организирани престъпни групи .

  4. Anonymous

    големите технологични фирми са обвинени в начисляване на високи такси, принуждаване на по-малките клиенти да сключват договори с неблагоприятни условия

    Ако са обвинени принуждаване(рекет) трябва закона рико , но 0.

  5. Anonymous

    Мухала ги издразнила, комар ги охапал. Най-много всичките тези нови закони и правила да създадат повече работа на счетоводители и юристи, но нищо няма да променят. Всичките тези големи технологични компании са част от силата, която държавата притежава. Те я пратят това, което е, няма сами да се прост*ре*)лят в крака, я ?

  6. Асан

    Законя е за робовете
    Ичката Ботев

Коментар