Робот изследва и анализира хралупите на вомбатите

Роботът WomBot заедно с плюшена играчка-вомбат
(снимка: Robert Ross, La Trobe University)

Интересни животни са вомбатите. Те са известни, с извинение, със своите изпражнения с форма на кубче, но също така, за съжаление, страдат масово от саркоптична краста. За да разберат по-добре как акарите, причиняващи краста, се разпространяват между вомбатите, учените сега са разработили робот за изследване на хралупите на животинките.

Вомбатите са предимно нощни животни. Те прекарват светлата част на деня, спейки в дупки, които копаят в земята. Обичайно сменят дупките си на всеки 4 до 10 дена. Често пъти просто се преместват в друга дупка, която преди това е била изкопана и заета от друг вомбат. Смята се, че паразитните акари Sarcoptes scabiei, които причиняват саркоптичната краста, могат да се прехвърлят между вомбатите, когато сменят хралупите си по този начин.

Изследователи от Австралийския Университет „Ла Троб“ и Университета в Тазмания са решили да видят колко вероятно е да е така. За целта те са разработили нов робот, разказва NewAtlas. Наречен WomBot, роботът се захранва от батерии, дълъг е 30 см, тежи 2 кг и се движи с вериги, подобни на тези на танковете, с максимална скорост от 0,15 метра в секунда.

WomBot е оборудван със сензори за температура и влажност, заедно с предни и задни камери и LED осветление. Видеото на живо от тези камери се предава по Ethernet кабел към оператор над земята. Освен това в предната част на робота има захващач, който може да поставя сензори за регистриране на данни в хралупите, така че вътрешността да може да бъде следена и впоследствие.

„Дупките на вомбатите са предизвикателни за изучаване, тъй като са тесни, кални, могат да бъдат дълги десетки метри и да съдържат стръмни участъци и остри завои“, казва д-р Робърт Рос от университета, съавтор на изследването. „WomBot ни позволява да влезем и да изследваме тези хралупи, без да ги унищожаваме или да използваме скъп радар, проникващ в земята. Това може да ни помогне да разберем по-добре условията в дупките, които може би улесняват предаването на саркоптичната краста“.

През септември 2020 г. роботът е използван за изследване на 30 дупки на вомбати в Тазмания. Установено е, че средната температура в тези дупки е 15°C, а средната относителна влажност е 85%. Според предишни проучвания, акарите се развиват най-добре при около 10°C и относителна влажност от 75 до 95 процента – условия, подобни на тези в дупките.

Въз основа на тези данни учените сега вярват, че женските акари Sarcoptes scabiei могат да оцелеят от девет до десет дни на входа на дупка – или 16 до 18 дни вътре в нея – като се разпространяват от един обитател към следващ.

„Нашите открития показват, че условията в хралупите на вомбатите могат да улеснят предаването на саркоптична краста, благоприятствайки оцеляването на акарите“, казва д-р Рос. „WomBot потенциално може да се използва, за да помогне за намаляване на разпространението на саркоптичната краста чрез внасяне на инсектицид или гарантиране, че дупките са празни, преди третиране с временно нагряване, което да унищожи акарите.“

И да – имало е случай, в който роботът е срещнал вомбат при посещение в дупка. Предполага се, че животното е спяло, затова и екипът бързо е изтеглил WomBot от него.

Коментари по темата: „Робот изследва и анализира хралупите на вомбатите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    По лунат ли опеределя кога са изтекли 18дни за да се мести ?

Коментар