Задава се постоянен дефицит на чипове и акумулатори

Световната криза с чиповете възпрепятства производството на всичко – от автомобили до конзоли
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската корпорация Suzuki Motor предупреди за продължаващото трудно снабдяване с чипове и батерии заради преминаването на автомобилните производители към електрически превозни средства. Компанията планира да увеличи запасите си, за да се противопостави на кризата.

Поради редица фактори, включително пандемията, пожарът в завода в Япония и мразовитото време в САЩ през зимата, световната криза на чипове възпрепятства производството на всичко – от автомобили до игрови конзоли, отбелязва Finance Yahoo.

Япония, която силно разчита на вноса, планира да отдели трилиони йени за съживяване на своята индустрия за производство на полупроводници. Преминаването към електрически и автономни превозни средства обаче ще означава по-голямо вътрешно търсене на високотехнологични чипове.

Междувременно Suzuki обяви, че ще преразгледа начина, по който произвежда автомобили, и ще ревизира практиките си за взаимодействие с клиентите при поръчките и доставките.

През април Suzuki понижи месечния си план за производство на автомобили за вътрешния пазар до 71 000 бройки, съкращавайки 10 000 бройки поради кризата с чиповете. Целта за януари беше 89 000 единици.

Производството на фабриката в Унгария за тримесечието, завършващо през юни, ще бъде на 80% от първоначалния план, главно поради блокирането на Суецкия канал през март.

Коментар