Интерактивна уеб-карта показва чешмите из България

В България имаме щастието около нас да е пълно със свободни източници на годна питейна вода
(снимка: CC0 Public Domain)

В лятната жега всички търсим сянка, разхлада и, разбира се, вода за пиене. За тези, които са в движение, интерактивна онлайн карта показва къде из България има чешми, от които могат да си налеят питейна вода.

Общо 1107 чешми са регистрирани до момента в картата – безценен спътник в телефона на всеки, бродещ из градовете и пътищата на България точно сега. Включени са както градските „шадраванчета” за пиене, така и крайпътни и други чешми.

По замисъл „Чешмите в България” цели да бъде полезен инструмент за активните хора, които искат да намалят потреблението на пластмаса за еднократна употреба и бутилирана вода в ежедневието си. Инициаторите са мотивирани от факта, че един милион пластмасови бутилки с вода се купуват всяка минута по света, 91% от тях след това не се рециклират.

В същото време в България имаме щастието около нас да е пълно със свободни източници на годна питейна вода.

На картата могат да се намерят и локациите на заведения, които предлагат вода – чешмяна или филтрирана – и с удоволствие биха напълнили бутилката ви с вода безплатно.

Коментари по темата: „Интерактивна уеб-карта показва чешмите из България”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 28/06/2021 12:42 А може да се окаже, че имаш и на път чешма. Кой да знае. И това ще е услуга с предимство за туристи. Ако си с кола спокойно можеш да си натовариш няколко литра вода за един цял ден.

    А пластмасата почти не се рециклира. Все още не са намерени методи, за печелившо рециклиране, както и в какво да се рециклира. Крайният резултат на всички усилия за чистота е, че след като потупаме щастливи ръце и видим как извозват боклука е, да стигне до някой кораб и после в океана. Затова има плаващ остров от пластмаса, за който е смята, че е 7 пъти територията на Бг. Поне до преди няколко години го обсъждаха.

  2. :o)

    Да, речем – пътуваш от София до Варна, отваряш си картата и трябва да цепиш 20км встрани за да се напиеш с вода? А после – като ти се допие търсиш нова отбивка 10-20км?
    Стига, смешно е … просто адски тъпо е да се мисли, че това ще накара някакви хора да се отклоняват от пътя си за да търсят вода???????
    Вместо да правите интерактивни карти, упражнете натиск върху скапаните политици и общинари да си рециклират, скапания боклук!

  3. Бабел

    Идеята ми харесва, до голяма степен защото се усеща голямо приятелство с пеиродата при изработването на такова помагало.

Коментар