Лодка от пластмасови бутилки преплава океан

Лодка, изработена от изхвърлени пластмасови бутилки от безалкохолни напитки, пристигна миналия понеделник в Сидни, Австралия, завършвайки пътешествието си през Тихия океан. Мисията на Plastiki бе да привлече вниманието към начина, по който хората третират околната среда, предаде GreenTech.bg.

Палубите на Plastiki, скелетът на корпуса и кабината са изработени от пластмасови панели от композитен полиетилен терефталат (PET). Лодката е тип катамаран и плава благодарение на от 12 000 рециклирани бутилки от безалкохолни.

18-метровият катамаран отплава от Саусалито, Калифорния, на 20 март. Плаваемостта му е осигурена от повече 12 000 рециклирани 2-литрови бутилки, дарени от “Управление на отпадъците“, които са били измити, почистени и напълнени с въздух под налягане, преди да бъдат монтирани в понтоните на яхтата.

Банкерският наследник и ръководител на експедицията Дейвид де Ротшилд е лидер на образователната организация „Приключенска Екология“ и идеен баща на проекта Plastiki, който, между другото, има за цел да промени възприятието на хората за боклука. Днес повечето пластмасови бутилки от безалкохолни напитки не се рециклират, а вместо това отиват в депата за боклук из полетата и океаните.

“Ако наистина искаме да преминем от Планета 1.0 към Планета 2.0, трябва да започнем да предприемаме действия, а не само да говорим,” казва Ротшилд.

Набор от зелени джаджи придружава екипажа на Plastiki по време на плаване: гъвкави слънчеви панели, две вятърни турбини, турбина, задвижвана от движението на водата, както и тягова система. В кораба се помещава и един вакуумен изпарител за вода за обезсоляване на морската вода.

През последните четири месеца екипажът е преминал през някои интересни моменти, включително силна ураганна буря, чиито ветрове сменяха посоката си с по 100 градуса и достигаха 63 възела.

Капитанът е доволен от качествата на необичайния плавателен съд. „Лодката се справя добре. Подобно на всички кораби и по нея се налагат малки ремонти. Но е на крака и показва как можем да използваме отпадъците като ресурс, как можем да започнем да проектираме по един по-разумен начин. В края на краищата отпадъците са не друго, а лошо проектиране“, коментира Ротшилд.

Коментар