Скоро: космически туризъм за простосмъртни

Суборбиталните космически полети ще поевтинеят до 50-100 хиляди долара на човек през 2014 година, докато в момента един 2,5-часов полет със SpaceShipTwo на Virgin Galactic струва $200 000.

До неколкократното снижение на цените ще се стигне в резултат на развитието на космическата индустрия. Компаниите в сектора ще осигурят по стотици и дори хиляди полета годишно, твърди bornrich.com.

Компании за космически туризъм вече конкурират Virgin Galactic с по-ниски цени. Базираната във Вирджиния Space Adventures, например, сключи ексклузивно споразумение с тексаската Armadillo Aerospace за полети на цена от $102 000 за човек.

На ежегодната конференция Space Frontier Foundation в Сънивейл, Калифорния компанията Armadillo Aerospace показа концептуален самолет за суборбитални полети с билети на цена $100 000.

Експерти от индустрията, като Валентин Ли – изпълнителен вицепрезидент на Института по космически изследвания в Принстън, щата Ню-Джърси, и Дейвид Мастен, изпълнителен директор на Masten Space Systems, са оптимисти относно поевтиняването на суборбиталните полети.

Коментар