Пъстрият живот на ИТ легендата Джон Макафи

Макафи вярваше, че ако бъде екстрадиран в САЩ, ще прекара остатъка от живота си зад решетките
(снимка: Officialmcafee / Twitter)

Тъмни облаци надвисват в живота на Джон Макафи през 2012 г. Избягал в Белиз, той е арестуван в Гватемала, след като съседът му е намерен мъртъв. Полицията го определя като „интересно лице” по случая с предполагаемото убийство. Въпреки това, както в много ситуации в живота си, Джон по някакъв начин успява да се измъкне.

Макафи се прослави още през 80-те години, след като основава компания за антивирусен софтуер, която кръсти на самия себе си. Успехът му е донесъл много пари – ала през целия си живот Макафи е почти толкова добър в губенето на пари, колкото и в печеленето им, отбелязва BBC.

През 2008 г. се премества в Белиз, където има съсед на име Грегъри Фол. През ноември 2012 г. обаче Фол е убит в дома си. „През всичките пет години, докато бях там, да сме си разменили не повече от 15 думи с него”, казва Макафи пред Лео Келион от BBC тогава. Ала полицията прави връзка между двамата заради… кучетата на Макафи. Макафи смята, че любимците му са били отровени.

„Да, той беше ядосан заради моите кучета. Сега като се замисля, може би той ги е отровил. По онова време със сигурност не вярвах в това”, споделя Фол. Всъщност, както ABC News ще разкрие по-късно, Фол е подал жалба заради кучетата на Макафи. В твърдението е записано, че едно от кучетата е нападнало турист. Каквато и да е истината, когато полицията идва да търси Макафи, той не е там.

По това време той живее със 17-годишно момиче – една от дузините негови съпруги, за които се смята, че са му родили общо 47 деца – и полицията открива голям брой оръжия в дома му. Когато в крайна сметка полицията го намира в Гватемала, мнозина вярват, че Макафи ще бъде съден за убийството на Фол. Но в рамките на една седмица той бива освободен и му е позволено да лети до Маями – свободен човек.

Свободен човек?

Сянката на убийството на Фол виси над Макафи до края на живота му. През 2019 г. съдът на Флорида му нарежда да плати 25 милиона долара на имението на Фол в неправомерен иск за смърт. При завръщането си в Америка обаче Джон продължава да преследва нови идеи за печелене на пари. Установява се в Лексингтън, Тенеси.

През 2016 г. Макафи обявява, че желае да се пробва като кандидат за президент на Либертарианската партия. Провежда кампания за прекратяване на „войната с наркотиците” и за увеличаване на защитата на САЩ срещу кибератаки от Китай и Русия. Но няма успех.

Повече късмет

Приблизително по това време стават все по-популярни криптовалутите и Макафи е заинтригуван от тях. Започва да популяризира криптовалути. В началото изглежда, че има по-голям късмет в бизнес-начинанията си, отколкото в политическата си кариера.

Използва публичната си платформа за популяризиране на така наречените алт-монети – криптовалути, създадени като съперници на биткойн. През 2018 г. се разчува, че взема по 105 000 долара за туит, за да популяризира първоначалните предложения за крипто-монети.

Скоро Макафи се залавя с нов бизнес – развитието на „неразбиваем” крипто портфейл. Той обаче скоро се оказва хакнат.

Но начинът, по който Макафи пламенно популяризира криптовалутите, по-късно ще привлече вниманието на Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Със сигурност, според досиетата на прокурорите от Тенеси, Макафи изглежда като да се е справял добре финансово. Но през октомври 2020 г. е арестуван в Испания, докато се кани да се качи на самолет за Турция. Обвинен е, че не е подавал данъчни декларации в продължение на четири години, въпреки че е спечелил милиони от консултантска работа, публични лекции, бизнес с криптовалути и продажба на правата върху историята на живота си.

Прокурорите смятат, че Джон дължи 4 214 105 долара данъци за периода между 2014 и 2018 г., според Асошиейтед прес. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че е избегнал данъчните задължения, като е получавал доходите си чрез банкови сметки и сметки за криптовалута на имената на номинираните.

Наред с това Макафи е обвинен и в укриване на активи, включително яхта и недвижими имоти, също на чужди имена.

Потъване в мрак

Докато е в затвора в Испания, Макафи е обвинен и в други злодеяния. SEC го обвинява в измама и пране на пари заради използването на социални медии за популяризиране на криптовалути.

По-късно той ще каже на своите последователи в Twitter, че планира да „потъне в мрак” в социалните мрежи, след като е получил „заплахи” от SEC. Смята, че правителството на САЩ има скрити мотиви да поиска екстрадицията му. Смята още, че опитът му да се кандидатира като кандидат на Либертарианската партия е фактор за това.

Но Националният съд на Испания установи, че „няма разкриващи доказателства” за преследване на Макафи по политически или идеологически причини. Затова и разреши екстрадицията му обратно в САЩ.

Тъмни обрати

Макафи вярваше, че ако бъде екстрадиран, ще прекара остатъка от живота си зад решетките. В рамките на часове след решението за екстрадиция той беше намерен мъртъв в килията си. Адвокатът му каза, че се е самоубил.

Въпреки че никога не се е самоизтъквал като един от големите технологични основатели от Силициевата долина, неговата антивирусна компания беше изключително успешна.

Коментар