Пионерът в антивирусите Джон Макафи се самоуби в затвора

Скандалният бизнесмен Джон Макафи беше намерен мъртъв в испански затвор
(снимка: Officialmcafee / Twitter)

Джон Макафи, основател на антивирусната компания McAfee, крипто ентусиаст и теоретик на конспирациите, беше намерен мъртъв в затворническа килия в Барселона в очакване на екстрадиция в САЩ.

Представителят на Министерството на правосъдието на Каталуния потвърди смъртта на предприемача. Официално причината за смъртта все още не е установена, но властите смятат, че той се е самоубил, съобщи Engadget.

Испанските власти арестуваха Макафи на летището в Барселона през октомври 2020 г., след като американските прокурори го обвиниха в измами, пране на пари и укриване на данъци във връзка с опита му да се кандидатира за президент от Либертарианската партия на изборите през 2020 г. в САЩ.

Твърди се, че Макафи не е подавал данъчни декларации между 2014 и 2018 г., въпреки че е получавал „значителни доходи” от различни източници (включително парите, които е спечелил от измами с криптовалути, както и пари от продажбата на правата върху историята на живота му за документален филм).

Джон Макафи е известен като един от първите разработчици на антивирусен софтуер, но през последните години той привлече много повече внимание заради ексцентричното си поведение и различни противоречиви истории.

През 2012 г. той беше обвинен за плащане на 5000 долара на наемник за убийството на съсед, а през 2019 г. властите на Доминиканската република арестуваха Макафи по подозрение, че пътува с яхта, заредена с оръжия и военно оборудване с голям калибър.

Коментари по темата: „Пионерът в антивирусите Джон Макафи се самоуби в затвора”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Къв антивирус ле гашник.

    1994 е приключил с продажбата на фирмата щото не върви.

  2. fg

    ако всички ползваха GNU нямаше да има нужда от антивирусни

  3. Anonymous

    ДМ заплашва да пусне некви дани.

    Да си прав
    когато
    държавата греши
    е мн опасно за здравето.
    -Волтер

  4. Anonymous

    С джоби пари 20мил в крипто искал старата си идея да спре следенето явно е работила щом са го .

    Ние като покорни не ни убивайте;няма да ви тежим имаме рак.

    Ексцентричният милионер Джон МакАфи направи малка сензация през уикенда с анонса, че съвсем скоро ще пусне на пазара джобно устройство, което ще направи следенето на интернет трафик от мобилни устройства от правителствени агенции невъзможно. Устройството ще се нарича Decentral, ще струва под 100 долара и ще блокира автоматично всякакви опити за прихващане на комуникацията на собственика. Всеки Decentral ще покрива радиус от около 400 метра и ще е предназначено главно за пътуващи често хора.

    Всяко устройство, чиито комуникации ще минават през устройството, ще става автоматично част от “децентрализирана, подвижна и плаваща локална мрежа“, която ще е напълно защитена от всякакви интервенции.

    Според МакАфи първите прототипи на Decentral ще са готови до 6 месеца

  5. Anonymous

    Официално причината за смъртта все още не е установена, но
    властите смятат, че той се е самоубил

    Не знаят частните му ключове и заповедта е ясна самоооГОбили се е .

    КрипТОТО – бие и убива.

  6. Станислав

    Човек си го каза и си го татуира, “имам приятели, храната е хубава ако ме самоубият (Епстайнат) не е по моя вина.
    Демокрация по американски.

Коментар