Новата парадигма в сигурността: намаляване на сложността

Над 81% от ИТ мениджърите признават, че не могат да разпознаят адекватно киберзаплахите
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудно е да се опише с думи сложността, пред която са изправени екипите за ИТ сигурност в съвременния свят. Днес хакерите са по-мотивирани от всякога – зад техните стремежи стои обещание за пари и те не щадят нито средства, нито чест в опитите си да пробият в ИТ инфраструктурите на всички – от големите многомилионни корпорации до малките еднолични фирмички. Въоръжени са с пълен арсенал: червеи, рансъмуер, всичко. Организациите пък са въоръжени с огромен набор от разнородни, трудни за синхронизиране средства за защита, чиято оркестрация е изключително трудна.

В усилията си да изградят силна отбранителна линия, много ИТ отдели смесват и съчетават разнообразни технологии. Така един ден те осъмват с нов проблем за ИТ сигурността: твърде много продукти и твърде много интерфейси за управление и координиране. Според някои проучвания, в една средноголяма организация има над 50 различни системи, свързани по един или друг начин с ИТ сигурността.

Неотдавнашно проучване на Forbes Insights сред специалисти по ИТ сигурността и ИТ ръководители установи, че разнообразието от продукти за сигурност и доставчици в рамките на едно предприятие може да създаде усложнения и да добави административна тежест за екипите по сигурността. Около 77% от анкетираните специалисти по сигурността (архитекти, мениджъри или инженери) съобщават, че разполагат с „твърде много продукти за проследяване и управление”. 78% казват, че това води до „сложен контрол на политиките”. Наред с това 81% казват, че не са в състояние да разпознаят адекватно заплахите.

Настъпването на пандемията влоши ситуацията допълнително. Повсеместният страх от болестта даде на злонамерените играчи нови средства за пробиване на корпоративните мрежи: писма с обещания за „лекарства”, „записвания за ваксини” и „средства за превенция”.

Облачните технологии носеха обещанието да облекчат работата на ИТ отделите, но те също дойдоха със своя набор от предизвикателства за безопасността.

Днес дискусиите за киберсигурността често се вторачват във всички „части на пъзела”, без да се стигне до същността на решението: опростяване. Но какво означава простотата в контекста на такава сложна среда? Става въпрос за обозримостта и интегрирането на всички процедури и мерки по гарантиране на сигурността.

„78% от големите организации по света използват над 50 различни инструмента за киберсигурност – това е огромна „тъкан от отделни кръпки”, която не може да гарантира ефективно безопасността на киберактивите на организацията”, казва Сергей Белоусов, основател и главен изпълнителен директор на Acronis.

Именно тази сложност е проблемът, който Acronis решава с формула за баланс между безопасност, достъпност, неприкосновеност, автентичност и сигурност, която е заложена в Acronis Cyber Protect. Равновесието между петте елемента е ключово за всеки притежател на дигитални активи – от най-малкото, индивидуално ниво до най-сложното, корпоративно ниво. Така е, защото – ако вземем за пример достъпността –данните могат да бъдат абсолютно надеждно защитени, когато ги запишем, свалим от компютъра и приберем в банков сейф, но тогава те няма да са достъпни и на практика ще са неизползваеми.

„Всеки може да се увери лично колко всеобхватна и управляема система е Acronis Cyber Protect”, казва Десислава Христова , търговски директор на Crayon България (снимка: личен архив)

Към виртуалните заплахи Acronis подхожда по същия начин, по който класическата медицина подхожда към здравеопазването. Превенцията е основен стълб в тази грижа: подобно на миенето на ръцете и здравословното хранене за тялото, системата осигурява постоянна, текуща грижа за предпазването от зарази.

Изкуственият разум, вграден в системата, има отговорността за разпознаване и откриване на нередните състояния, дори и те да не са срещани никога по-рано – така, както лекарят разпознава дори нов и невиждан вирус по симптомите на организма. Откликът предполага вземането на мерки подобно на изписването на лечение. След това идва ред на възстановяването, което в дигиталния свят означава възстановяване на данните и процесите.

И за най-големите организации, и за малките потребители на технологии – индивидуални и малки фирми – този комбиниран подход, реализиран в Acronis Cyber Protect, означава съчетаване на всички защитни механизми в едно, давайки обозримост над всички процеси, заплахи и средства. Сложният пейзаж от виртуални нападения бива обхванат от мултифункционална система, която работи единно, гладко, синхронно. Едновременно с това и разпределението на отговорностите е пределно ясно, безусловно и неоспоримо.

„Лесно е да се каже, но не толкова лесно е да се постигне. И все пак тази единност е факт. Всеки, който се съмнява, може да провери лично как функционира Acronis Cyber Protect и да се увери колко всеобхватна и управляема система е”, казва Десислава Христова , търговски директор на Crayon България – „Gold Service Provider” и „Authorized Cloud Distributor” на Acronis. Безплатна, 30-дневна тестова версия на платформата да бъде изтеглена от тук.

Коментар