Актуализация от Windows 10 до Windows 11 чак догодина

Windows 11 идва с нов интерфейс и повишени изисквания към хардуера
(графика: Microsoft)

От миналата седмица текат оживени дискусии около следващата голяма версия на Windows. Microsoft представи Windows 11, а потребителите изглежда са разделени в оценките си за новата ОС. Ключов въпрос, разбира се, е кога на практика ще започне преходът към Windows 11 и дали ще е безпроблемен за потребителите на Windows 10.

Microsoft дава на потребителите на Windows 10 време до следващата година да формират мнението си за Windows 11. Може да е разочароващо за някои или облекчение за други, но потребителите на Windows 10 няма да могат да актуализират своите системи с Windows 11 до първата половина на 2022 г., съобщи SlashGear.

Разбира се, някои по-специални потребители, като членовете на програмата Windows Insiders, могат да обновят системите си до Windows 11. Предвид вероятността за наличие на грешки обаче, те ще направят прехода на свой риск.

Windows 11 все още е насрочена за пускане по-късно тази година, но изглежда Microsoft ще даде приоритет на новите компютри с Windows 11. Разпространението на платформата към РС-та с Windows 10 се очаква да започне месеци по-късно.

Това всъщност е добра новина, като се има предвид, че изискванията на Microsoft за съвместимост с Windows 11 все още са объркващи. За компанията ще бъде по-лесно да комуникира и диктува своите изисквания към OEM производителите, отколкото да надгражда съществуващите компютри с Windows 10, които вече са в употреба. Това ще даде на компанията повече време да избистри хардуерните си изисквания и да тества версията, преди да я пусне към потребителите.

По-големият въпрос е колко агресивен ще бъде натискът за Windows 11 този път. Microsoft получи много критики и дори съдебни дела заради опитите си да принуди всички да се актуализират до Windows 10. По ирония на съдбата, хардуерните изисквания ограничават броя на съществуващите системи, които могат да заработят с Windows 11 през следващата година.

Коментар