Дали не дойде началото на края за Skype?

Реалността е такава, че някога изключително популярен, Skype губи актуалност
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft официално обяви Windows 11 – новата си операционна система, която ще замени текущата версия през следващите няколко години. Сред всички новости има две на пръв поглед малки, но свързани неща, които бият на очи. Първо: Microsoft Teams, приложението за видео-разговори, което отбеляза бум по време на пандемията през 2020 г., ще бъде интегрирано по подразбиране в Windows 11. Второ: Skype няма да бъде – за първи път от години.

Това изглежда подсказва, че Teams е новото „любимо дете в класа“. Мнозина специалисти смятат, че решението е началото на края на Skype програмата, която някога беше кралят на приложенията за онлайн-разговори, отбелязва BBC.

„Изглежда, че Microsoft убива Skype“, пише технологичният редактор на Irish & Sunday Independent Адриан Уеклер. „Чао-чао, Skype“, добави директорът за съдържание на Future Publishing Джеръми Каплан. „RIP Skype“, беше незабавната реакция на Том Уорън от The Verge.

И все пак реалността е такава, че Skype отдавна губи актуалност.

„Бъдещето“

Microsoft купи Skype преди 10 години за 8,5 млрд. долара. Сделката беше най-голямото придобиване на технологичния гигант до онзи момент и във въздуха витаеше въпросът дали компанията не е платила твърде много. Но Microsoft нямаше колебание: компанията купуваше приложение, изтеглено един милиард пъти и имащо стотици милиони активни потребители.

„Заедно ще създадем бъдещето на комуникациите в реално време“, прогнозира шефът на Microsoft Стив Балмър. Изглежда, че решението му работеше – приложението идваше в комплект с всеки нов компютър и бройките потребители растяха добре.

Но към средата на десетилетието интернет-форумите вече бяха пълни с публикации, питащи „защо Skype е толкова скапан?“ Хората се оплакваха от актуализациите. Мнозина говореха за лоша производителност и съмнителен избор на дизайн.

В същото време приложенията за мобилни съобщения – като WhatsApp или Facebook Messenger – експлодираха като популярност. Те започнаха да въвеждат видео разговори, една от основните атракции на Skype. А Skype все повече изглеждаше остарял, остарял, та престарял.

Междувременно Microsoft подготвяше своето приложение за бизнес-чат Teams, базирано на по-модерни технологии, което стартира през 2017 г. „Microsoft от няколко години излиза извън рамките на Skype, като Teams е нейната стратегическа технология за глас и видео за новата ера“, обясни Анджела Ашенден, анализатор в CCS Insight.

Teams за всички

Надниквайки „под капака“, каза тя, Teams всъщност използва технологията на Skype – поне за известно време. Софтуерът бе проектиран да се конкурира с бизнес-приложението Slack като работен инструмент. Но тогава се случи пандемията.

Zoom, дотогава слабо известно бизнес-решение, се превърна в хит. А Microsoft Teams беше един от малцината конкуренти, готови да му съперничат.

„Тъй като използването на Teams скочи рязко през последната година, това наистина запечата статута на Skype като остаряла технология за Microsoft“, каза Ашенден. Тенденцията беше подчертана от пускането на персонална версия, която може директно да се конкурира със Skype.

С този вид внезапен успех беше „неизбежно“ Teams да стане част от Windows по подразбиране, добави тя. „Премахването на Skype като предварително инсталирано приложение помага да се затвърди Teams като предпочитано решение от гледна точка на Microsoft, подчертавайки, че именно тук инвестицията ще продължи напред“.

Написаното е от известно време „очевидно“. Миналият септември LinkedIn, собственост на Microsoft, обяви, че въвежда видеосрещи в своята функция за чат, използвайки Teams – а не Skype.

През октомври старшият изпълнителен директор на Microsoft Джим Гейнър заяви пред CNBC: „Ако Skype можеше да стане по-голям, то настоящата година беше моментът това да се случи“. Но то не се случи. „Това, което се случи, беше перфектната буря, перфектният набор от обстоятелства за всеки онлайн продукт за комуникация. Ако не можете да се развиете значително и да накарате продукта си да процъфтява точно сега, то забравете за него – вече е твърде късно“.

Правилното решение“

Skype е отбелязал известен ръст по време на пандемията – според съобщенията, 70% скок до около 40 милиона души на ден. Но това е далеч от ръста, който отбелязаха конкурентите. Във време, когато целият свят се нуждаеше от приложение за повикване, хората избираха други опции.

„Определено го има този аргумент, че боравенето с Teams е твърде сложно за не-техническия не-бизнес потребител“, каза Ашденден. „Но ако Skype беше правилното решение, със сигурност щяхме да видим как използването му нараства през последната година. А това не се случи“.

Вместо това Teams вероятно ще се развивa, за да направи нещата по-опростени за потребителите – особено за използване на мобилни устройства.

Разбира се, Skype не е мъртъв напълно – той ще продължи да се предлага като опция за изтегляне в Microsoft Store за тези, които го искат в Windows 11. И няма да е сам. Наред с оттеглянето му има и няколко други недолюбвани приложения, които остават извън пакета.

Един от тях е злополучният виртуален асистент Cortana, който вече няма да бъде прикрепен към лентата със задачите. Отпадат и Internet Explorer (в полза на по-модерния браузър Edge), както и инструменти като OneNote, Paint 3D и приложението за 3D визуализация на Windows. Те също ще са опционални.

Коментари по темата: „Дали не дойде началото на края за Skype?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Все пак познах, две латерни проскърцаха.

  2. Аман от МикроМеките

    Освен всичко друго, МикроМеките нямат полза да поддържат Скайп като бранд, като търговска марка, не им носи полза в момента. Взема му технологията, взема им инфраструктурата, съсъпаха каквото можаха, ползваха хубавото и толкозззз.

  3. Аман от МикроМеките

    Skype for Business вече не се поддържа от МикроМеките. Бизнес е в процес на миграция към Team (много вече приключиха) – говоря за онези, дето са клиенти на фирмата на Чичо Бил. Въпрос на време е и самия Skype да бъде премахнат, не е много ползван. Ама то как да е и при такава конкуренция. Едно време всички ползваха mIRC, после ICQ, после Skype. Сега вече са десетки, ако не стотици – Messenger, Instagram, WhatsUp, Viber, Teams, Zoom, WebEx са само някои от най-популярните

  4. Фофу

    Поизтрезней и пробвай пак, че нещо от самагона не ти се разбира. Или пак си забравил да свалиш ушанката и ватенката в жегите.

  5. фофуфен

    Каква болка, а? а няма кого да трилиш 😉
    Козар… Или май беше коза 😉

  6. Фофу

    Е, може ли така. Нито една линуксаджийска латерна да не си извърти/ изскърца страданията които всичко от МС им причинява. Жега, почивки, разлабвате се нещо. Или покрай изборите сте много заети.

Коментар