Сайтове на рансъмуер-бандата REvil изчезнаха от интернет

Американски или руски служители може да са предприели действия срещу REvil
(снимка: CC0 Public Domain)

Нещо се случи с една от най-страшните рансъмуер банди в света. Уебсайтовете на групата REvil, обвинявана за атаки срещу стотици бизнеси по целия свят, паднаха офлайн.

Наблюдатели съобщиха, че уебсайтът за плащания и блогът на групата REvil внезапно са станали недостъпни във вторник. Причината за изчезването е неизвестна, но предизвика спекулации, че групата може да е била преднамерено атакувана от властите, коментира BBC.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е повдигнал въпроса пред Владимир Путин по време на телефонно обаждане в петък, след като е обсъдил темата по време на среща на върха с руския президент в Женева миналия месец.

Според собствените думи на Байдън, президентът на САЩ „му е дал ясно да разбере… че очаква от тях да действат”, а също така е намекнал, че САЩ могат да предприемат директни „ответни действия” спрямо сървърите, използвани за проникване.

Времето на прекъсването във вторник предизвика спекулации, че или американски, или руски служители може да са предприели действия срещу REvil – макар че до момента официалните служители отказват коментар, а кибер-експерти казват, че внезапните изчезвания не са непременно необичайни.

REvil се счита за една от най-страшните рансъмуер банди в света. На нея се приписват нападенията над голямата месопреработвателна компания JBS в САЩ минналия месец, както и атаката спрямо ИТ фирмата Kaseya от последните дни.

Коментари по темата: „Сайтове на рансъмуер-бандата REvil изчезнаха от интернет”

добавете коментар...

  1. до: Любопитно

    Сигурно никога няма да разберем

  2. Любопитно

    Какво ли се е случило?

Коментар