Недостигът на чипове удари и соларния бизнес

Производители на слънчеви панели изпитват сериозни проблеми, заради дефицита на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Panasonic скоро ще спре производството на ключов компонент за покривните слънчеви клетки, които предлага на пазара, заради глобалната криза с доставките на чипове.

В края на юни Panasonic изпрати на свои бизнес клиенти известие, че доставките ще бъдат забавени за стабилизаторите, използвани за жилищни слънчеви PV системи, съобщи Nikkei Asia. Очаква се фирмата да спре производството на редица продукти от този вид още през юли.

Промените са последствие от пожара през март в завод за производство на чипове, управляван от Renesas Electronics, който смути доставките на полупроводници за стабилизаторите. Въпреки че се очаква производството на устройствата да се нормализира до следващия януари, в момента се наблюдава спад с между 20% и 30%.

Стабилизаторът е вид инвертор, който модулира слънчевата електроенергия в енергия, която може да се използва в домакинствата. Въз основа на инверторния капацитет миналата година в Япония са продадени електрически стабилизатори за 6,8 гигавата, според токийската консултантска компания RTS.

Наред с Panasonic подобни проблеми с електрическите стабилизатори за домашни слънчеви инсталации изпитват Omron и Tabuchi Electric. Двете фирми също казват, че усещат ефектите на недостига на полупроводници и че въпросният ключове компонент е труден за замяна с друга марка.

Производството на полупроводници в Renesas се възстанови до нивата от преди пожара още на 24 юни. Доставките обаче все още не са се върнали към предишните обеми и изглежда, че в момента с най-голям приоритет са заявките от страна на автомобилната индустрия.

Коментари по темата: „Недостигът на чипове удари и соларния бизнес”

добавете коментар...

  1. нюенерджи

    Стабилизаторът е вид инвертор, който модулира слънчевата електроенергия в енергия, която може да се използва в домакинствата.

Коментар