“Гугълът” облекчава носталгии на Буш

Преди две години Джордж Буш разказваше пред цял свят за неща, които е чул в “Интернетите”. Очевидно за това време американският президент е отбелязал голям прогрес в опознаване на хай-тек света, който ръководи. Доказателство е ентусиазмът, с който той говори за “Гугъла” пред журналистка от кабелната новинарска телевизия MSNBC.

На въпроса й дали използва популярната търсачка, президентът отговаря, че най-много обича да разглежда картите в Google, особено на любимото си ранчо в Тексас, където би искал да прекарва повече време, отколкото му позволяват задълженията на световен лидер.

Г-н Буш, както и президентите на други държави, не използват електронна поща. Преди да бъде избран за президент, той е пращал електронни писма, но след това е бил посъветван да се откаже от това удобство. Причината е, че по закона за свобода на информацията, всичко, написано от един действащ президент, се превръща в публично достояние. Английският премиер Тони Блеър няма подобно конституционно ограничение, но самият той се счита за технофоб.

Предшественикът на Буш на президентския пост обаче имаше “активна” електронна кореспонденция, въпреки че също беше предупреден за свободата на информацията. За времето, когато беше на кормилото на най-голямата световна сила, той изпрати цели два имейла: единият беше текстово съобщение, а другият представляваше обръщение към екипажа на космическа совалка в орбита.

Извън отказа да ползва електронна поща, Буш се опитва всячески да покаже, че е в крак с модерните технологии, пише Гардиън. В началото на мандата му, бяха публикувани снимки как управлява мощен скутер. Публично беше показано и как използва iPod, въпреки че устройството беше програмирано от негов сътрудник. Гейм компанията Nintendo пък му подари за рождения ден хай-тек играчка, с която да тренира мозъка си.

Коментар