Intel усилено изгражда нови производствени съоръжения

Недостигът на чипове подтикна Intel да инвестира в нови производствени мощности
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Заради продължаващия глобален недостиг на полупроводници, Intel почти удвои обявената по-рано инвестиция в завод за чипове в Коста Рика – от 350 милиона долара на 600 милиона. Освен това компанията планира да утрои броя на новите работни места там през следващите няколко месеца.

„Много се радваме да съобщим за това увеличение на инвестициите в страната, което също така е свързано с увеличаване на работните места”, каза Тимъти Скот Хол, управител и говорител на Intel Коста Рика, цитиран от RCR Wireless.

През 2014 г. Intel закри своята фабрика в Коста Рика, разположена в Белен, освобождавайки 1500 работници. През 2000 г. чиповете представляваха 36% от общия износ на страната. Преди затваряне на съоръжението министърът на външната търговия Анабел Гонсалес нарече присъствието на компанията „най-важният вектор от развитието на страната през последните 15 години”.

Тъй като глобалното търсене на чипове се увеличава в последно време и се очаква недостигът да продължи до 2023 г., Intel се стреми да възстанови своето производство в централноамериканската държава.

„Intel непрекъснато преценява своите дейности по целия свят, за да гарантира, че има точния капацитет да отговори на глобалното търсене. Ще започнем дейностите по сглобяване и тестване в Коста Рика, за да разширим капацитета си и да продължим да отговаряме на нуждите на нашите клиенти”, заяви през декември Илеана Рохас, генерален мениджър на Intel Коста Рика.

Intel не е сама в големите инвестиции в производството на чипове. Samsung, например, заяви, че обмисля да построи завод на стойност 10 милиарда долара в Тексас. Конкурентът TSMC наскоро предложи планове за изграждане на нови фабрики в САЩ и Япония.

Коментар