Китай строи първия в света „чист” ториев ядрен реактор

Изглед отгоре на експериментален реактор с разтопена сол на Националната лаборатория Оук Ридж от 60-те години, който се явява ранен предшественик на китайския ториев ядрен реактор
(снимка: Oak Ridge National Laboratory/US Department of Energy)

Китай планира да построи първия в света експериментален ядрен реактор с торий, който не се нуждае от вода за охлаждане. Такъв реактор може да се нарече не без основание „чист”.

Реакторът ще работи с течен торий, а разтопената сол ще се използва за охлаждане. Подобна инсталация ще има редица предимства, отбелязва в публикация за разработката LiveScince.

Първо, реакторът не се нуждае от огромно количество вода, тоест може да работи в пустинни райони. Второ, торият е много по-евтин от урана и неговият разпад не произвежда елементи, които могат да се използват за създаване на ядрено оръжие. Трето, отпадъците от такъв реактор имат период на полуразпад 500 години, в сравнение с 10 000 години при урановите ядрени реактори.

Освен това, в случай на непредвидена ситуация, охлаждащата сол бързо се втвърдява и по този начин ефективно запечатва радиоактивния торий.

Прототип на реактора с мощност 2 MW ще стане готов през август, а първите тестове ще започнат през септември. Комерсиален реактор с мощност 100 MW не се очаква по-рано от 2030 г. Той ще бъде изграден в град Увей.

Правителството в Пекин планира да построи такива реактори в слабо населени пустини и равнини в западната част на Китай, както и в 30 други държави, участващи в глобалната инвестиционна програма „Един пояс, един път”, която предвижда изграждане на инфраструктура в 70 страни по света.

Коментари по темата: „Китай строи първия в света „чист” ториев ядрен реактор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    😵

  2. Anonymous

    😂

  3. Хой

    Цун-кай-хуи коз-ло-дуи

  4. Сой

    +;)

  5. Ба

    Както виждам в теб Китай е забил кожен нокът .

  6. Anonymous

    Пекин планира да построи такива реактори в слабо населени пустини

    Да внимават с Олгой-Хорхой!

  7. Anonymous

    планира да построи

  8. Anonymous

    Цифpoвият юaн e нaй-гoлямaтa зaплaxa зa CAЩ и щe дaдe възмoжнocт нa Kитaй дa зaбиe cвoитe нoĸти във вceĸи eдин зaпaдeн житeл и дa зaпoчнe дa paзпpocтpaнявa cвoя цифpoв aвтopитapизъм“ – зaяви eмoциoнaлнo
    Куlе Ваѕs

Коментар