TSMC си хареса Германия за производство на чипове

Тайванският чипмейкър TSMC планира производство в САЩ и Европа
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Председателят на тайванската TSMC Марк Лиу разкри, че компанията обмисля създаването на завод за полупроводници в Европа в резултат на нуждата от увеличаване на глобалното производство на чипове. Най-желаната дестинация за фирмата е Германия.

Лиу е информирал акционерите, че е в предварителни етапи на проучване дали е възможно отварянето на завод за полупроводници в Германия. Окончателното решение „ще зависи от нуждите на клиентите”, уточнява той, цитиран в публикация на Mobile World Live.

Планът за разгръщане в Европа следва ходове на компанията да разшири присъствието си в САЩ, като бордът ѝ през 2020 г. одобри създаването на дъщерно дружество в страната с капитал от 3,5 млрд. долара.

Централата в САЩ ще се намира в Аризона – същото място, където TSMC планира да построи фабрика за полупроводници на стойност 12 милиарда долара, която трябва да започне работа през 2024 г.

Доскоро TSMC беше концентрирала по-голямата част от производството си в Тайван. Освен в САЩ и Германия, според Nikkei Asia, фирмата разглежда и варианта за изграждане на съоръжение в Япония.

TSMC е основен производител на чипове за американските Apple и Qualcomm. През април компанията прогнозира, че недостигът на чипове ще продължи до 2022 г.

Коментар