Замърсяване с газ в завод за чипове на TSMC

Заводът за производство на чипове за iPhone и Mac претърпя инцидент с газ
(снимка: TSMC)

Някои от производствените линии за чипове на TSMC в Южен Тайван са били засегнати от „замърсяване с газове”, съобщиха от компанията, която е основният доставчик на Apple.

Инцидентът се случва в момент на изострящ се глобален недостиг на чипове. Все пак TSMC не очаква случилото се да окаже значително влияние върху бизнес-дейността ѝ, се казва в изявление пред агенция Ройтерс.

Nikkei, където първо бе съобщена новината, заяви, че е засегнато най-модерното съоръжение за производство на чипове на компанията, Fab 18. Изданието добавя, че там се произвеждат всички най-нови процесори за предстоящите модели iPhone и Mac.

„За да се гарантира, че няма да има проблеми с качеството на продукцията, TSMC в момента извършва строги последващи операции”, уверяват от компанията. Apple засега не е коментирала събитията при своя доставчик.

Междувременно стана ясно, че TSMC е получила окончателно одобрение от тайванското правителство (оценка за въздействие върху околната среда) да построи най-новия си и най-модерен завод за чипове. Това стана само ден след като Intel обяви, че планира да „изземе” лидерството в чип-индустрията.

В новото съоръжение ще се произвеждат 2-нанометрови чипове. Строителството на завода в Синчу, югозападно от столицата Тайпе, се очаква да започне още в началото на 2022 г.

Оценката за въздействие върху околната среда беше последната голяма пречка пред TSMC за старта на проекта. Причината беше в настъпилата суша и съответно проблемите с водоснабдяването. Сега местните власти твърдят, че районът има достатъчно водни ресурси за снабдяване на завода.

Коментар