Превърнаха стар ТЕЦ в биткойн мина

Въглищна електроцентрала произвежда едновремено ток и биткойни
(снимка: Greenidge Generation)

Биткойн мините се нуждаят от много енергия за захранване на изчислителната си техника. Компанията Greenidge Generation от Ню Йорк е решила този въпрос по интересен начин: превърнала е бивша въглищна електроцентрала в мина за биткойни, работеща на газ.

В „мината” на Greenidge Generation има 10 000 компютъра за „копаене” на криптовалути, съобщи BBC. Машините са грижливо подредени в „ракове” (шкафове за техника), високи по десетина метра. От другата страна газови турбини бълват електричество за изчислителните системи.

Решението е интересно, тъй като копаенето на криптовалути изисква доста електроенергия. На практика бившата въглищна електроцентрала, която сега работи на природен газ, консумира енергията „на място”. Така тя едновременно произвежда ток и „койни”.

Това е най-екологичната мина за крииптовалута, категорична е Greenidge Generation. Фирмата твърди, че компенсира емисиите си, така че е 100% неутрална по отношение на въглерода – и има планове да инвестира в слънчева енергия.

Газови турбини генерират необходимото електричество
(снимка: Greenidge Generation)

Еюколозите обаче не са очаровани от това положение. Те са на мнение, че не е приемливо частна организация да гори изкопаеми горива и да бълва CO2 в атмосферата, само за да облагодетелства неколцина бизнесмени от Уолстрийт.

Коментари по темата: „Превърнаха стар ТЕЦ в биткойн мина”

добавете коментар...

  1. ебре

    и колата ще върви без пари,мн добре,дори бих си направил и къщата до тоя тец,и климатиците без пари

  2. ебре

    имаш ток копаеш,без пари,лошо нема

Коментар