Олимпиадата покачи търсенето на спортни стоки в еBay

eBay отчита силен интерес към спортните артикули през първото полугодие
(снимка: CC0 Public Domain)

Значително увеличаване на търсенето и покупките на спортни стоки провокираха Олимпийски игри в Токио, които започнаха на 23 юли, сочи статистика на глобалната платформа за електронна търговия eBay. Продадените артикули, свързани с летните олимпийски събития, също са се увеличили с 45%.

През последните 6 месеца глобалните потребители на eBay започнаха да купуват повече продукти, свързани със спорта: броят на покупките със заявка „волейбол” са се увеличили с почти 67%, за ключовата дума „тенис” – с почти 30%, а за „баскетбол” и „плуване” – съответно със 17% и 16%, в сравнение със същия период на 2020 г. Купувачите са поръчали повече от 74 000 аксесоари, дрехи и колекционерски предмети, свързани с тениса;

Съдейки по свързаните с тях търсения, „Летните олимпийски игри” са по-популярни от „Зимните олимпийски игри” в България. Броят на продуктите, закупени по заявка “Летни олимпийски игри”, са се увеличили през първата половина на тази годината както по света, така и в България съответно с 45% и 50%.

Много популярни са артикулите, свързани с конкретни олимпийски събития. Хората събират паметни печати и монети, както и пощенски марки, карти, дрехи и други колекционерски предмети, посветени на спортните събития. Най-скъпият олимпийски артикул, закупен от българин в eBay, е монета от 10 лева, сечена за XX зимни олимпийски игри през 2006 г. на цена от 660 щ.д.

Като цяло през последните шест месеца имаше глобален скок на интереса към Олимпиадата през 1992 г. в Барселона (+34% повече покупки), Игрите през 2010 г. в Канада и 1984 г. в Лос Анджелис (+27% и +28% съответно), както и състезанията в Москва през 1980 г. (+19%).

В България най-популярните олимпийски игри, според местните потребители по брой закупени артикули са – Летните олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис и Летните олимпийски игри 2000 г. в Сидни.

Абсолютен лидер в глобалните покупки в eBay е видеоиграта „Марио и Соник на Олимпийските игри”. Специално издание на играта, посветено на игрите в Токио, закупено за 27 900 щатски долара, стана най-скъпият продукт, свързан със състезанията и закупен в eBay.

Също така в челото на най-скъпите глобални покупки е колекционерският джобен часовник Patek Philippe, пуснат за Олимпиадата през 1936 г. в Берлин, за 27 000 щатски долара.

Сред най-запомнящите се олимпийски игри, според световните потребители на eBay и по брой закупени артикули са: Летните олимпийски игри през 2012 г. в Лондон; текущите олимпийски игри в Токио, Япония; игрите в Атланта, САЩ, през 1996г.; Олимпиадата в Москва, Русия, 1980 г. и Олимпиадата в Пекин, Китай, 2008 г.

Коментар