TSMC получи разрешение за 2-нм производство

Чипмейкърът TSMC е готов да усвои технологията за 2-нм чипове
(снимка: Krause, Johansen / TSMC)

Тайванската компания TSMC получи разрешение от местните власти да построи високотехнологично предприятие за производство на 2-нанометрови чипове. Заводът ще бъде разположен в северозападен Тайван.

Строежът на фабриката ще започне в началото на следващата година в района Синчжу и се очаква да продължи до 2023, съобщи Nikkei Asian Review.

Предприятието ще заема площ от над 20 хектара и ще консумира до 98 хиляди тона вода дневно – това е приблизително половината от потреблението на вода от всички заводи на TSMC през 2020 г.

До средата на десетилетието 10% от промишлената вода ще бъде използвана повторно в Синчжу, а до 2030 г. този дял ще достигне сто процента.

Тайванските власти са готови да съдействат на TSMC в поддържането на най-модерните производствени мощности на острова, въпреки че компанията едновременно ще внедри своите технологии и в предприятия в други страни.

Така например, американският завод на TSMC ще произвежда 5-нм чипове, а фабриката на компанията в Япония ще се съсредоточи върху 28-нм компоненти. Плановете на TSMC за построяване на завод в Европа все още са неясни.

Коментар