Двуцифрен ръст и размествания на пазара за смартфони

С над 13% се увеличиха доставките на смартфони в света през второто тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Ръстът на бизнеса със смартфони, започнал през 2020 г., продължи и през второто тримесечие на 2021 г. (Q2-21). Общият обем на доставките е нараснал с 13,2% на годишна база, според проучване на IDC.

Въпреки опасенията на мнозина, че пускането на инфраструктурата от следващо поколение ще бъде забавено или дори невъзможно поради неблагоприятните икономически условия, причинени от Covid-19, перспективите всъщност са доста ярки за 5G индустрията през 2021 г.

През второто тримесечие са доставени общо 313,2 милиона устройства, което – в заключението на проучването – се описва като допълнително доказателство, че пазарът се насочва обратно към устойчив растеж. Всеки регион от света е отчел растеж, с изключение на Китай, отчитат анализаторите.

„Пазарът на смартфони имаше късмета да не изпита сериозните ограничения в предлагането като автомобилната, компютърната и дисплейната индустрия”, каза Райън Райт, вицепрезидент на изследванията на IDC за мобилни и потребителски устройства.

Пандемията далеч не е приключила, но потребителите по света продължават да показват необходимостта от мобилни устройства и желание да харчат в тези категории, коментира Райт.

„Доставките на 5G устройства се увеличават, особено с намаляването на цените, но ние продължаваме да вярваме, че потребителите все още не купуват специално за 5G. Те купуват, защото се нуждаят от ново устройство, а в някои случаи те купуват смартфон за първи път”, пояснява анализаторът.

Редно е да се очаква разместване на позициите на водещите доставчици, смята още IDC. Налице е продължаващ спад на доставките на устройства на Huawei. Това, наред с неотдавнашното съобщение, че LG напуска бизнеса със смартфони, предполага, че има един освободен пазарен дял, от който други играчи ще възползват.

Всъщност данните на IDC показват, че Xiaomi се качва на втората позиция за първи път през второто тримесечие, измествайки Apple на трето място. На пазарите, където Huawei и LG бяха най-силни (съответно Китай и САЩ), има различни компании, които могат да спечелят преднина. IDC очаква засилване на позициите на OnePlus, Oppo и др.

Коментар