WhatsApp заподозря Apple, че иска да следи потребителите

Apple се натъкна на конкурентен обстрел заради новата си система за детска безопасност
(снимка: CC0 Public Domain)

Ден след като Apple обяви плановете си за нов софтуер, с който ще открива изображения на сексуално насилие над деца из снимките на потребителите в iCloud, ръководителят на месинджъра WhatsApp (собственост на Facebook) коментира, че е „загрижен” относно плановете на Купертино.

В изказване в Twitter Уил Каткарт нарече софтуера „изградена и управлявана от Apple система за следене, която много лесно може да се използва за сканиране на частно съдържание за всичко, което те [Apple] или правителството решат, че искат да контролират”.

Той също така повдигна въпроси за това как подобна система може да бъде експлоатирана в Китай и други страни или използвана като шпионски софтуер, предаде Engadget.

Говорител на Apple оспори определенията на Каткарт, като отбеляза, че потребителите могат да изберат да деактивират iCloud Photos.

Apple също така заяви, че системата се обучава само на база данни с „известни” изображения, предоставена от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC) и други подобни организации, и че не е възможно да я накарат да работи в регионален план.

Изглежда, че темата за поверителността и опазването на личните данни става все по-гореща арена на противоречия между Facebook и Apple.

Коментари по темата: „WhatsApp заподозря Apple, че иска да следи потребителите”

добавете коментар...

  1. Смех в залата

    Точно тия ли взеха да се правят на праведни?!?

Коментар