10 съвета за защита от кражба на лични данни

Когато сме онлайн, изпращаме имейли, съобщения по чата, пазаруваме или използваме онлайн банкиране, често съобщаваме лични данни като адреси, телефонни номера, номера на сметки, потребителски имена и пароли. Споделяйки тази лична информация обаче, рискуваме неоторизирани лица да се възползват от нея и дори да ни откраднат самоличността, или пък компютърът ни да бъде използван от хакери за атака срещу други потребители.

Компанията за сигурност McAfee публикува Топ 10 съвета за защита на лична информация и идентичност:

1. Инвестирайте в сигурен и широкоспектърен софтуер за защита, който предпазва от вируси, шпионски софтуер (спайуеър), рекламен софтуер (адуеър), хакери, нежелани съобщения (спам), фишинг измами и кражби на идентичност.

2. Винаги осъществявайте достъп до интернет през защитна стена. Тя добавя ниво на сигурност между вашия компютър и интернет, като по този начин пречи на хакерите да откраднат вашата самоличност, да унищожат файловете ви и да използват вашия компютър, за да атакуват други потребители.

3. Използвайте компютър, за който знаете, че е безопасен. Хакерите могат лесно да изтеглят вашите важни данни, ако те се изпращат по незащитена интернет връзка. Ако трябва да изпратите поверителна информация или да направите онлайн транзакция, използвайте компютър, за който знаете, че е сигурен и не забравяйте, че има много нива на сигурност. Някои компютри имат само минимална защита, докато други, като например тези с McAfee Total Protection, имат пълна сигурност.

4. Пазете се от фишинг измами. Те използват подправени имейли и уеб сайтове, маскирани като законен бизнес, за да привлекат нищо неподозиращи потребители да разкрият частни сметки или потребителски имена и пароли за вход. Дори и да имате защитен компютър, пак можете да посетите злонамерен сайт, без да го осъзнавате. Законните фирми никога няма да ви помолят да обновите своята лична информация през електронната поща. Винаги проверявайте уеб адресите, преди да предоставите вашата лична информация.

5. Защитете вашата безжична мрежа. Изложените сте на риск, ако осъществявате достъп до интернет през безжична връзка. Тъй като радиовълните на безжичната мрежа преминават през стени, хакер с обикновена антена може да ви атакува от километри разстояние, за да открадне вашата информация и да използва вашата безжична мрежа за собствената си комуникация. Затова винаги използвайте допълнителна защита за вашата безжична мрежа.

6. Никога не инсталирайте потенциално нежелани програми като шпионски и рекламен софтуер на вашия компютър. Много безплатни програми, които сте изтеглили чрез интернет, въпреки че изглеждат безвредни, са специално разработени да ви наглеждат, да следят вашите потребителски имена и пароли за достъп, да препращат вашата конфиденциална информация или да пренасочат браузера ви към фалшиви сайтове. Някои от тези програми могат да бъдат инсталирани на компютъра ви чрез едно просто кликване върху рекламна връзка в интернет. Със защитен софтуер вие можете да спрете тези програми от инсталиране. Никога не инсталирайте доброволно програми от подобни сайтове, освен ако не сте запознати предварително с дадения уеб сайт и програмата и сте прочели внимателно крайното споразумение.

7. Не отговаряйте на верижни имейли. Дори и да имате защита на вашия компютър, някои верижни имейли са препратени от ваши приятели и могат да поискат лична информация. Не изтегляйте файлове, пратени от семейство и приятели, освен ако не знаете съдържанието на файла и знаете, че то е безопасно.

8. Наблюдавайте вашите кредитни справки и бъдете наясно с вашата кредитна информация. Най-малко веднъж годишно проверявайте вашата кредитна история. Това е един от най-добрите начини да установите дали някой използва вашата лична финансова информация без ваше знание.

9. Наблюдавайте онлайн дейностите на вашите деца. Сложете лимит на времето, което вашите деца прекарват онлайн. Инсталирайте и работете със софтуер за родителски контрол, който ви позволява да следите и наблюдавате онлайн дейностите на вашите деца, както и да предотвратите техния достъп до нежелани сайтове и разкриване на лична информация чрез онлайн комуникации.

10. Правете редовно архивиране на важната за вас информация. Съхранявайте копие на вашите важни данни на преносими медии. Използвайте софтуер с инструменти за бекъп, ако е възможно, и съхранявайте резервните копия, които ще ви послужат в извънредни ситуации.

Коментар