Изкуствен интелект се справя с отпадъците

AI може да помогне на местните власти да управляват ефективно изхвърлянето на отпадъци
 (снимка: CC0 Public Domain)

Градската управа в Мелбърн, Австралия, е използвала технология за изкуствен интелект (AI), за да разбере по-цялостно поведението при изхвърляне на отпадъци. Проучването ще позволи на града да се справя с изхвърлянето на отпадъци по-ефективно и да поддържа улиците по-чисти и безопасни.

За да намали честотата на посещенията на камионите за отпадъци в натоварените градски райони, управата на Мелбърн е предложила на местните жители и фирми в района абонаментен достъп до съоръжения за уплътняване на отпадъците (т.нар. компактори) с голям капацитет, съобщи Enterprise IoT Insights. След като компакторите били поставени, местният съвет решил да разбере как се използва услугата и как може да се намали незаконното изхвърляне на отпадъци.

В рамките на инициативата си за „нововъзникващи технологии” Мелбърн е избрал Nokia и нейната платформа Scene Analytics. През съществуваща мрежа от инсталирани камери и сензори с IoT фукционалност е наблюдаван един от компакторите.

Scene Analytics използва алгоритъм на база изкуствен разум, за да филтрира и събира данни от камерите, като същевременно комбинира и други източници на данни – например, оперативни данни от самия компактор. Така системата може да генерира сигнали в реално време и да изготвя отчети.

Резултатите от първоначалните проучвания показват, че подобно технологично решение може да послужи за целите на града за по-добро и по-безопасно пребиваване на гражданите. Същевременно то намалява разходите за поддръжка и времето за изпълнение на услугите по управление на отпадъците.

„Това е чудесен пример за използване на нова технология, която да помогне за по-бързото премахване на незаконните отпадъци, да направи града ни по-чист и да опази околната среда”, коментира главният кмет на града Сали Кап. Според него, технологията може да улесни местната власт в стремежа ѝ да направи града по-безопасен, по-умен и по-устойчив.

„Този иновативен проект ще помогне да се избегнат редица опасности и ще направи улиците ни още по-чисти, като позволи на нашите служби за отпадъците да разберат по-добре тенденциите в поведението, свързано с незаконното и опасно изхвърляне на отпадъци”, обобщава Сали Кап.

Коментар