Вграждат алкохолен тестер в смартфона

Вграден в смартфона алкотестер може да направи по-лесни и масови проверките за алкохол
(снимка: MDPI)

Една трета от фаталните автомобилни катастрофи и много трагедии се дължат на злоупотребата с алкохол. Тези тъжни цифри биха могли да бъдат смекчени, ако всеки има достъп до алкохолен анализатор по всяко време и навсякъде.

Алкотестер, вграден в телефона, може да се окаже решение срещу нежеланието на хората да носят отделно устройство за тази цел. Учени от Центъра за оптика, фотоника и лазери към университета Лавал, Канада, са разработили подобно устройство, което се интегрира в смартфона и анализира скоростта на изпаряване на микрокапчиците, формирани при дишане върху екрана.

Принципно, когато стъклото се замъгли, на повърхността се образуват хиляди микрокапчици. Ако мъглата се образува от човек, който е консумирал алкохолна напитка, микрокапките започват да се изпаряват по-бързо. Това е така, защото алкохолът се изпарява по-бързо от водата, която е налична в дъха на трезвен човек.

Именно на това явление се базира работата на вградения в смартфона алкохолен тестер. Към момента експертите са създали прототип на алкотестера в калъф за смартфон, захранван от батерията на телефона и управляван от приложение, инсталирано на мобилното устройство, и са го тествали в реални среди.

За да сработи новата технология, в смартфона трябва да се добави фотодиод отстрани на екрана. Струва си да се отбележи също, че алкотестерът има съществен недостатък – показанията се променят в зависимост от условията на околната среда.

Предвид тези особености, не е ясно дали изобретението ще намери скоро комерсиално приложение, но учените се надяват да създадат напълно работещо устройство. Ако това се случи, тестването за употреба на алкохол ще стане много по-лесно и масово приложимо.

Коментар