Кауфланд откри 5 нови зарядни станции за електромобили

Зареждането в станциите на Кауфланд е безплатно за собствениците на електромобили
(снимка: Кауфланд България)

Нови пет бързи зарядни станции за електромобили пусна в експлотаация Кауфланд България. Те са разположени в обекти на веригата в градовете Русе, Добрич, Плевен, Ботевград и Сандански.

С изграждане на новите съоръжения веригата хипермаркети разширява значително мрежата си от електрически зарядни станции у нас. Собствениците на електромобили в страната вече могат да зареждат безплатно електроенергия от общо 14 зарядни станции на Кауфланд в 11 български града.

До момента компанията е инвестирала над 1 млн. лв. в изграждане на собствени зарядни станции. Първите са инсталирани в началото на 2017 г., като първоначално на тях са зареждали средно 1200 електрически автомобила месечно, изразходвайки 12 000 kWh електроенергия.

Четири години по-късно Кауфланд разполага с  12 бързи и 2 стандартни зарядни станции за електрически автомобили, на които вече зареждат около 2800 автомобила месечно, а използваната електроенергия е 44 000 kWh.

Обектите могат да зареждат по два електрически автомобила едновременно и са безплатни за всички собственици на електрически автомобили.

„Инсталираните до момента зарядни станции подпомагат намаляването на отделянето на въглеродни емисии в атмосферата с около 432 тона годишно. Заредената електрическа енергия се равнява на изминати около 300 000 км. месечно от съвременен бензинов автомобил, с които спестяваме 36 тона вредни емисии CO2 на месец”, подчерта Иво Василев, енергиен мениджър в Кауфланд България.

В допълнение, компанията инсталира първата в България специализирана зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Тя разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването ѝ за три превозни средства едновременно. Кауфланд инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.

Коментар