Нов оптичен носител заменя морзовия код

Изобретение позволява да се съхраняват повече данни и да се четат по-бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Университета Пърдю са разработили технология, насочена към замяна на морзовия код с цветни „цифрови знаци” за модернизиране на оптичните носители на данни. Учените са уверени, че изобретението им ще помогне за справяне с експлозията на отдалечено съхранение на данни по време и след пандемията.

Морзовият код съществува от 1830-те години. Познатата система с точки и тирета може да изглежда остаряла, като се има предвид количеството информация, която трябва да се съхранява днес. А това включва както архивиране в цифров вид, така и бърз достъп всеки ден. Но въпросните точки и чертички все още се използват в много оптични носители за съхранение на данни.

Нова разработка на изследователи в Университета Пърдю цели да модернизира оптичната цифрова технология за съхранение. Изобретението позволява да се съхраняват повече данни и да се четат по-бързо, съобщи SciTechDaily.

Вместо да използват традиционните точки и тирета на морзовия код, учените от Пърдю са намерили как да кодират информация в ъгловата позиция на микроскопични антени. Това им позволява да съхраняват повече данни на единица площ.

Предложената „анизотропна метаповърхност” има значителен потенциал за оптично съхранение на данни с висока плътност, динамично показване на цветни изображения и криптиране.

„Капацитетът за съхранение значително се увеличава, защото зависи само от разделителната способност на сензора, чрез който можете да определите ъгловите позиции на антените”, каза Александър Килдишев, доцент в инженерния колеж на Пърдю. „Ние картографираме ъглите на антените в цветове и ги декодираме”.

Интересен аспект от разработката е, че е предвидена за еднократно записване и дълготрайно съхранение на данни. Носителят е подобен на еднократните CD и DVD. От друга страна, технологията позволява не само да се съхранява много повече информация на единица площ, но и да се увеличи скоростта на четене на данните.

„Можете да поставите четири сензора наблизо и всеки сензор ще чете своя собствена поляризация на светлината”, казва Килдишев. „Това помага да се увеличи скоростта на четене на информация в сравнение с използването на един сензор с точки и тирета”.

Бъдещите приложения на новата технология включват маркери за сигурност и криптография.

Коментар