Хакер върна открадната криптовалута за над $600 млн.

Кражбите на криптовалута обикновено водят до сътресения на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакерът, който открадна криптовалута на стойност малко над 600 милиона долара, вече е върнал по-голямата част от похитените активи, потвърдиха от крипто-компанията Poly Network.

Вече са възстановени Ether токени на стойност 268 млн. долара. През последните 24 часа хакерът е върнал на компанията още „монети” на стойност 342 млн. долара, свързани с три криптовалути, съобщи BBC.

Индивидът също така е публикувал няколко страници с бележки, разкривайки защо той и „колегите” му са хакнали фирмата и офертите, които Poly Network им е направила.

В ход, който разтревожи експертите по киберсигурност, хакерът твърди, че фирмата му е предложила да плати 500 000 долара, ако върне откраднатите активи, и му е обещала имунитет от съдебно преследване. Той обаче казва, че не е приел предложението.

Хакерът все още държи 33,4 млн. долара откраднати Tether „монети”, стана ясно още от изявление фирмата. Токените са били замразени от самите Tether, съобщи Том Робинсън, съосновател на Elliptic – фирма за блокчейн анализи.

Има и други токени – на стойност няколко хиляди долара, които още са задържани от хакера. Не е ясно обаче дали това са част от откраднатите активи.

Хакването на Poly Network се случи във вторник, когато блокчейн сайтът заяви, че хакери са използвали уязвимост в неговата система и са взели хиляди цифрови жетони като Ether. В писмо, публикувано в Twitter, фирмата призова крадците да „установят връзка и да върнат хакнатите активи”.

Анонимният хакер твърди, че е извършил кражбата за забавление и за да насърчи компанията за обмен на криптовалути Poly Networks да подобри сигурността си.

Коментар