SpaceX вече доставя интернет до 100 000 сателитни терминала

Около 10 000 нови потребители се включват всяка седмица към сателитния интернет от Starlink
(снимка: Starlink)

Преди дори да е достигнала глобалното си покритие, спътниковата мрежа Starlink вече доставя интернет до 100 000 активни сателитни интернет терминала. Шефът на SpaceX Илон Мъск разкри данни в Twitter, където изброи и 14-те региона, в които услугата е налична в момента.

„Нашите заявления за лиценз са в процес на изчакване в много други страни. Надяваме се скоро да обслужваме цялата Земя”, сподели Мъск по обичайния за него начин – с публикация в социалната мрежа.

SpaceX стартира Starlink като бета услуга в края на 2020 г., предлагайки на потенциалните тестери по това време шанса да бъдат първите клиенти за $99 на месец, припомня Engadget. Самият терминал не е включен в месечната такса: Starlink продава отделно своя стартов комплект с потребителския терминал или антенна чиния, стойката и захранването му, както и Wi-Fi рутер.

Starlink е проектирана да обслужва клиенти на отдалечени места, където интернет комуникациите обикновено са ограничени или дори липсват. Може би затова клиентите са готови да платят доста високите авансови разходи.

Според CNBC, към юли е имало 90 000 потребители, което показва, че само за няколко седмици са регистрирани 10 000 нови клиенти.

SpaceX вече разположи близо 1800 спътника в „съзвездието Starlink”, но има планове да изстреля до 42 000 малки интернет спътника в бъдеще. Президентът на компанията Гуин Шотуел по-рано заяви, че Starlink ще може да предлага непрекъснато глобално покритие, след като всички разгърнати спътници достигнат своята оперативна орбита, което може да се случи най-рано през септември.

Коментар