Изтеглят от пазара всички Chevy Bolt, правени някога

Близо 142 000 автомобила Chevy Bolt ще бъдат изтеглени от пазара заради дефектни батерии
(снимка: Chevrolet)

GM обяви, че изтегля от пазара всички Chevrolet Bolt, които са произведени някога – включително новите модели електрически помощни превозни средства. Причината е в опасенията, че е налице производствен дефект в батериите, който може да причини пожар.

Част от електромобилите Bolt за първи път бяха изтеглени от пазара през ноември, след като пет коли се запалиха, без да са имали участие в каквото и да е произшествие на пътя. След допълнително проучване на проблема Chevy изтегли от пазара още една партида – през юли.

Проблемът бе проследен и отведе компанията до два производствени дефекта в батериите, които могат да възникнат едновременно. Дефектите – скъсана анодна пластина и сгънат сепаратор – създават условия, които биха могли да доведат до късо съединение в засегнатите клетки. Досега компанията е идентифицирала 10 пожара, които включват дефектни батерии.

Това трето и последно изтегляне включва 73 000 коли, произведени в периода 2019-2022 г., текущата моделна година. Така общият брой на изтеглените от пазара коли ще достигне близо 142 000 автомобила.

GM изчислява, че първоначалното изтегляне ще струва 800 милиона долара , но очаква с последните стъпки да добави 1 милиард долара към общата „сметка”, съобщи Arstechnica.

За да отстрани проблема, автомобилният производител ще смени батериите на превозните средства. Това е скъпа и трудоемка процедура, която ще отнеме известно време.

Докато резервните батерии не станат готови и се насрочат датите за сервизиране, GM препоръчва на собствениците на Bolt да паркират автомобилите си на открито и да ограничат зареждането на батерията до не повече от 90 процента. Компанията също така препоръчва да не се допуска прогнозният пробег да спадне под 100 км.

Коментар