Задава се голямо сливане в ИТ индустрията

Сделка между Western Digital и Kioxia може да роди мега-производител в ИТ бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Western Digital е в напреднал етап преговори за евентуално сливане на акции на стойност 20 милиарда долара с японския производител на чипове и партньор Kioxia. Ако това се случи, партньорството ще роди един от най-големите производители на NAND памети, съперник на Samsung Electronics.

Възможно е компаниите да постигнат споразумение още в средата на септември, съобщи Ройтерс, котто се позова на „човек, запознат с въпроса”. Вероятно главният изпълнителен директор на Western Digital Дейвид Гьоклер ще управлява съвместната фирма.

За разговорите между двете компании съобщи в сряда Уолстрийт Джърнъл. Kioxia Holdings и Western Digital заявиха пред Ройтерс, че не коментират спекулации относно сливания.

Създаването на съвместно предприятие между двете големи марки може да „пренапише” конкуренцията в сектора. Докато Samsung доминира с над една трета от пазара на NAND памети, според изследователската фирма TrendForce, Kioxia има близо 19% дял, а Western Digital 15%. Южнокорейската SK Hynix и американските Micron Technology и Intel са другите големи играчи.

„Подобна сделка би била отбранителен, но разумен ход от страна на Western за укрепване на конкурентната му позиция на бързо консолидиращия се пазар на чипове”, казва анализаторът от Morningstar Уилям Кервин. „В дългосрочен план очакваме пазарът на NAND да се консолидира до около трима водещи играчи”.

Всъщност индустрията с чипове за памети вече се консолидира, като Hynix се съгласи да купи NAND бизнеса на Intel за 9 милиарда долара миналата година – сделка, която все още очаква антимонополно разрешение.

Сливането на Western Digital и Kioxia също вероятно ще доведе до антитръстови мерки в няколко държави, включително САЩ и Китай. Така например, Qualcomm се отказа от сделка на стойност 44 милиарда долара за закупуване на NXP Semiconductors, след като не успя да получи одобрение в Китай през 2018 г.

Nvidia пък удари на камък с плановете си да придобие британския дизайнер на чипове ARM за 40 млрд. долара, след като не получи зелена светлина във Великобритания.

Коментар