В САЩ признават шофьорска книжка на iPhone

Потребителите в САЩ ще могат да ползват iPhone и като паспорт
(снимка: CC0 Public Domain)

Осем щата на САЩ ще признават шофьорски книжки и други идентификационни номера, съхранявани на iPhone, обяви Apple. Функцията, обявена за първи път през юни, позволява на потребителите на iPhone да съхраняват официални идентификационни номера в приложението Wallet.

Някои активисти изразиха опасения относно поверителността при предаването на смартфони на полицаи или други служители по сигурността. Apple отговори на опасенията с коментар, че потребителите не трябва да отключват или предават телефоните си, за да може да работи системата за летищна сигурност.

Неясно обаче остава дали и как в крайна сметка може да работи моделът за други приложения като например шофьорската книжка, която полицията изисква от водача, когато го спре, отбелязва BBC.

Аризона и Джорджия ще въведат системата първи. Ще ги последват Кънектикът, Айова, Кентъки, Мериленд, Оклахома и Юта. Първите институции, които ще използват системата, ще бъдат контролно-пропускателните пунктове за сигурност по летищата, управлявани от Администрацията за сигурност на транспорта (TSA).

Докосването на телефона до четец за самоличност на съответните летища ще прикани пътниците да използват своя Face ID или пръстов отпечатък, за да разрешат изпращането на информация до машината. „Потребителите не трябва да отключват, показват или предават устройството си, за да представят своя идентификационен номер”, поясняват от Apple.

Администраторът на TSA Дейвид Пекоске заяви, че новата система „ще даде възможност за по-безпроблемно преживяване” при проверките на сигурността на летищата. Нито Apple, нито държавните власти няма да знаят кога или къде е представен идентификационният номер, се казва в съобщението. Цялата лична информация ще бъде криптирана.

Но концепцията за цифрови идентификационни номера остава спорна. Групата за дигитални права Electronic Frontier Foundation заяви, че цифровите самоличности „може да са голяма стъпка към националната идентификация, при която всеки път, когато преминем през врата или си купим кафе, се събира и обобщава запис на събитието”.

Коментар