Скенер на пръстов отпечатък познава мъртвец и фалшив пръст

Изследователи от Националния институт по наука и технологии Ulsan в Южна Корея създадоха усъвършенстван скенер на пръстов отпечатък, който притежава способности, непознати в досегашните устройства от този тип.

Новата технология разпознава случаи на сканиране на пръстов отпечатък от мъртъв човек. Подобна функция ще се използва в смартфоните, например, за да предотврати отключване на устройството при използване на пръст на мъртвец или фалшив пръст.

За целта в скенера е интегриран датчик, който определя температурата на тялото. Ако тя варира в пределите на 30-45 градуса, скенерът ще отключва смартфона, но ако е по-ниска, устройството ще остане блокирано.

Южнокорейските изследователи се надяват, че тяхната разработка ще бъде много по-надеждна, тъй като скенерът ще сработва само, ако истинският притежател на устройството се опитва да го отключи, и ще спира достъпа на злонамерени лица.

Коментари по темата: „Скенер на пръстов отпечатък познава мъртвец и фалшив пръст”

добавете коментар...

  1. ха

    Вий пък големи убийци се извъдихте. Тази технология е просто маркетингов ход. И определено е насочена към топлите страни като Корея.

  2. Blah

    Да не ти се налага да отключваш телефона с премръзнали ръце през зимата. 🙂

  3. Димитър Иванов

    Определено усложняват задачата на престъпниците и убийците, сега ще трябва да съкращават времето между убийството и отключването..

  4. Хмм

    Ако аз бях злонамерен човек с труп и телефона му под ръка или бих използвал още топлия труп на жертвата, или ще си нося термос с гореща вода. А вероятно и обикновено нагрябване на самия телефон също би свършило работа.

Коментар