IBM ще доставя блокчейн услуги на Австралия

ИТ гигантът IBM подписа 5-годишен договор за технологични услуги с правителството на Австралия

IBM стана основен технологичен партньор на правителството на Австралия. Двете страни сключиха 5-годишно споразумение на стойност 1 млрд. австралийски долара (около 740 млн. щатски долара), съобщи Блумбърг.

Договорът включва услуги в сферата на автоматизацията и блокчейн технологиите за федералните ведомства, вкл. министерствата на отбраната и вътрешните работи, поясни пред Bloomberg TV шефът на подразделението на IBM в Азиатско-Тихоокеанския регион Хариет Грийн.

IBM също така ще обнови платформите за защита на данните на гражданите в Австралия. Според местните власти, по този начин ще бъдат спестени на данъкоплатците харчове в размер на 100 млн. австралийски долара (около 73,8 млн. щатски долара).

Преди две години IBM плати на Австралия компенсация в размер на над 22 млн. долара, заради съпричастността си към срива на първото онлайн-преброяване на населението, проведено през август 2016 г., припомнят анализаторите по повод новия договор.

По време на преброяването уеб порталът беше подложен четири пъти на DDoS атаки, което доведе до временна недостъпност на услугата. Премиерът на страната Малкълм Търнбул обвини за срива IBM, която беше изпълнител на проекта, възложен от Националното статистическо бюро на Австралия.

Коментар