Украйна кани Applе да инвестира в страната

Тим Кук прие Владимир Зеленски във футуристичната централа на Apple в Купертино
(снимка: president.gov.ua)

По време на работно посещение в САЩ президентът на Украйна Владимир Зеленски се срещна с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук в централата на компанията в Купертино. Двамата обсъдиха възможности за инвестиции на ИТ гиганта в страната.

Зеленски отбеляза, че украинският ИТ сектор в момента се развива бързо и официалното откриване на офиса на Apple в страната е още едно доказателство за перспективите на украинския пазар.

„Украйна вече е мощен световен ИТ център. Нашите специалисти успешно работят с компании от списъка на Fortune 500, включително Apple”, каза Зеленски, цитиран от правителствения уебсайт.

Президентът на Украйна говори за по-нататъшно разширяване на присъствието на Apple в страната, по-специално благодарение на екипите за онлайн поддръжка, модераторите на Apple Music и AppStore и услугите за поддръжка на устройства.

Държавният глава и неговият екип представиха на Тим Кук проекта „Дія City”, разработен от Министерството на цифровата индустрия на Украйна заедно с международни експерти и представители на украинската ИТ общност с цел създаване на благоприятни условия за развитието на индустрията на информационните технологии.

По време на срещата Зеленски и Кук обсъдиха възможности за сътрудничество в областта на обучението по програмиране за ученици, студенти и здравни работници, както и за предоставяне на компютърно оборудване на училища и учители в рамките на програмите, прилагани в Украйна.

На срещата беше обсъдена и възможността Apple да изгради център за данни за iCloud услуги в Украйна, по примера на дейта центъра, построен в Дания. Двете страни обсъдиха и локализацията на продуктите на Apple, по-специално поддръжката на украинския език в гласовия асистент Siri.

Освен това Зеленски и Кук обсъдиха участието на Apple в преброяването на населението в САЩ и възможността за сътрудничество с компанията при изпълнение на подобен проект в Украйна.

Коментари по темата: „Украйна кани Applе да инвестира в страната”

добавете коментар...

  1. :)

    Добро правитество, хора които искат да привлекат чужди капитал …като правя аналогия с нашето си представям как тиквата или Радев ходят да пропагандират западни CEO-та да инвестират у нас. Тъжна картинка.

  2. Anonymous

    Бъзикате се вий, обаче не знам дали осъзнавате, че дори Косово вече се развива по-добре в ИТ сектора от БГ. Коя голяма компания е инвестирала в България през последните 1 или 10 години. Освен голямата инвестия на Хюлет Пакард преди години с откриването на деливъри центъра им през 2006 няма нищо чак толквоа мащабно в БГто. Майкрософт си направиха дейта център в Гърция. Съседните нам държави просперират, а БГто затъва във всяко положение. Ние хем сме в ЕС, хем нямаме офис на Ябълката, нали ? Всеки един такъва офис, пък било то и малък е перспектира, работни места, престиж и т.н.

  3. ха

    Тим Кук, ти искаше да кажеш: “Само у крайн’ случай”.

  4. Тим Кук

    От Apple отговориха:
    “Само в крайн’ случай”

  5. Българин

    Ще им направят един кол център с 1000 йес-сър-чета. Зеленски да не си мисли, че Apple ще направи нещо с висока добавена стойност.

  6. ха

    Зеленски да си намери равностоен събеседник. Като Бойко Борисов например…

Коментар