Русия и Япония създават аналог на Хъбъл

Русия, Япония и Испания обединяват сили в изследване на Вселената  
(снимка: CC0 Public Domain)

Роскосмос и Японската агенция за космически изследвания (JAXA) подписаха споразумение за създаване на ултравиолетова космическа обсерватория Spectr-UF, аналог на телескопа Хъбъл, за наблюдение на екзопланети.

Астрофизичната обсерватория „Spectr-UF” („Световна космическа обсерватория-ултравиолетова”) е предназначена за наблюдения в района на ултравиолетовия спектър, недостъпен за наземните телескопи, съобщи РИА Новости.

Spectr-UV е близка по своите възможности до американския космически телескоп Хъбъл (Hubble). С помощта на обсерваторията учените ще изучават физическите процеси в ранната Вселена, образуването на звезди, еволюцията на галактиките, процесите на падане на материята в черни дупки, атмосферата на планетите, екзопланети и комети.

Основният инструмент на космическата обсерватория – телескоп с главно огледало с диаметър 1,7 метра – ще бъде оборудван със спектрографи с висока и ниска разделителна способност и камери за висококачествени изображения в ултравиолетовия диапазон.

Работата по проекта се извършва основно от Русия и Испания, която доставя приемник за излъчвания в далечния ултравиолет и набор от филтри за полевите блокови камери, а също така създава заедно с Русия наземен научен комплекс. Освен това Япония подготвя ултравиолетов спектрограф за наблюдение на екзопланети.

Обсерваторията „ Spectr-UV” ще бъде изстреляна в космоса на ракета „Ангара-А5М“ от космодрума „Восточен” след 2025 г.

Коментари по темата: „Русия и Япония създават аналог на Хъбъл”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Не ме разстройва, по-скоро ме разсмива. Но сега не ми се занимва да обяснявам.

  2. ха

    Нали бяха само Япония и Русия, а се оказа, че и Испания е в играта. Това много ще разстрои Фофу 😉 … Сравнително значима страна от ЕС се е вързала на Русия…

Коментар