Съдът: Изкуственият интелект не може да бъде автор на патент

Изкуственият интелект засега губи битката с хората за авторството на патентни
(снимка: CC0 Public Domain)

Компютър, който е създал нещо с помощта на изкуствен интелект, не може да бъде патентован като изобретател – такъв може да е само жив човек. Това е решението на федералния съд на САЩ по първото дело, което е част от дебата за ролята на AI в компютърните иновации.

Федералният закон изисква физическото лице да положи клетва, че е изобретател в заявката за патент, а окръжният съдия във Вирджиния, позовавайки се на речника и юридическото определение за физическо лице, постанови, че само човек може да бъде физическо лице.

Проектът „Изкуствен изобретател”, ръководен от професора по право от Университета в Съри Райън Абот, даде началото на глобални усилия за включване на компютъра като изобретател в патентите, отбелязва Bloomberg.

Екипът на Абот нае основателя на Imagination Engines Стивън Талер, за да създаде машина, чиято основна задача е да измисли нещо ново. Южноафриканските и австралийските власти се договориха компютърът да бъде посочен като изобретател, въпреки че патентното ведомство на Австралия обжалва решението.

Абот възнамерява да обжалва решението на американския съд. Той твърди, че включването на AI в списъка на изобретателите не противоречи на езика или Патентния закон. Стивън Талер създаде „творческа машина”, наречена DABUS, която изобрети контейнер и устройство за напитки, за да привлече вниманието на хората. Екипът на Абът е подал заявления до 17 патентни ведомства по целия свят, като посочва DABUS като изобретател.

Американското ведомство за патенти и търговски марки отхвърли жалбата на Талер, че един от изобретателите, DABUS, не е посочен в патента. Но Талер обжалва това решение пред Окръжния съд. Изказването му обаче не беше подкрепено. Изследователят заяви, че съдебното решение пречи на защитата на изобретения, създадени с помощта на изкуствен интелект, и че това е възможно само извън САЩ.

Коментар