Украйна с амбиции да стане водеща ИТ сила в Европа

Сделка между правителството и големи технологични компании може да даде сериозен тласък в ИТ развитието на Украйна. Министерство на икономиката сключи споразумение с представители на няколко от водещите фирми, опериращи на местния пазар, за развитие на ИТ индустрията в страната.

В документа е заложена целта Украйна да стане движеща ИТ сила в Европа, предаде Ain.ua. Подписи под договора са сложили министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна и представители на SoftServe, Luxoft Ukraine, Miratech, Epam Ukraine, GlobalLogic, IT Ukraine и Ciklum.

Сред конкретните цели в споразумението са спиране на потока от украински разработчици към чужбина и създаване на добри условия за работа и живот за ИТ специалистите, които ще ги мотивират да останат в страната. Очаква се предприетите мерки да създадат 100 хиляди нови работни места в ИТ бранша до 2020 г.

Планът за развитие на аутсорсинга в Украйна предполага промени в данъчното законодателство за ИТ компаниите и инвестиции до 1 милиард долара в подготовка на специалисти. По неговото изпълнение ще работи експертна група от представители на правителството и бизнеса.

В началото на април планът ще бъде представен пред обществеността. Ако инициативата сработи, украинският ИТ експорт към САЩ и Европа ще надвиши 10 милиарда долара, при обем на аутсорсинг пазара през 2013 г., възлизащ на 2 млрд. долара.

Руската компания Luxoft разполага в Украйна с около 2750 ИТ специалисти в Украйна, което е 48% от целия й персонал. Още 1720 програмисти работят за Luxoft в Русия, а наскоро компанията обяви, че открива офис в България и планира да наеме 400 души.

Аутсорсинг разработчикът Epam има три офиса в Украйна – в градовете Киев, Харков и Лвов, в които са ангажирани около 3 000 души. SoftServe, най-голямата  ИТ компания в Украйна, също обяви, че открива център за разработка на софтуер в България, но засега не е известно колко специалисти ще наеме.

Коментари по темата: „Украйна с амбиции да стане водеща ИТ сила в Европа”

добавете коментар...

  1. :o)

    и тези като руснаците, говорят главно какво ЩЕ направят…;)

  2. (o:

    Тия глупости ги говорят дупетати и управници на всяка сериозно закъсала държава.

    Забелязали са, че паричните инвестиции са малки и има голяма възвръщаемост. Но, пропускат, че образованието е съществен фактор, и се изисква определено ниво на интелигентност.

    Подобни словоизлияния значат единствено – “Нямаме никаква идея как да възстановим икономиката, а и нямаме планове да се опитваме.”

  3. Az

    Абе тея от къде ги измислят тези глупости. Те боксьор за президент ще си назначават, сила в ИТ щели да стават. Ай много поредната държава износител на проститутки да станат.

  4. Димитров

    Украинците, които аз познавам, са изключително умни (не говоря само за програмисти). А че украинките са много красиви няма никакъв спор 😉

  5. Saevar

    айдеее гладна кокошка просо сънува, звучи като Баровец-Украинец…. ама такова нещо няма където съм срещал по европа украинци са все бачкатори и ниско образовани а жените им красиви и лесни, 10 милярда долара при 45 милиона гладни украинци …. нищо не е 🙂 наздраве че стана петък и треба се пие.

Коментар