Малчугани купуват обяд в училище с… вени

Децата в началното училище Тодхолм в Шотландия използват нов метод за плащане на обяда в училище – чрез разпознаване на вени. Те са опитни зайчета за една биометрична система за плащане, разработена от Fujitsu и Yarg Biometrics. Тя се нарича PalmSecure и регистрира разположението на вените върху ръцете на децата като уникален идентификатор. Училището е първата организация в Европа, която пробва системата.
След като вените на дланта са записани, децата могат да плащат за закуски и обеди в училище, без да носят пари. Вместо това, всяко дете има определена сума за хранене, внесена по негова сметка. Достъпът до тази сметка става с идентификация на дланта, след което се извършва плащането.
Системата се приема добре от децата. По-големите показват на малчуганите как да я използват. Освен това тя има положителен социален ефект, тъй като прикрива неравностойното социално положение на учениците. Методът на плащане с нея е еднакъв както за децата, чиито родители плащат храната им, така и за тези, които са на социални помощи от държавата.
Нововъведението помага на училищния персонал да избегне алергични реакции, тъй като на индивидуалната страница на всяко дете се показва дали има алергии към определени храни. При желание, родителите могат да получат информация за хранителните навици и предпочитания на техните деца. Отпада притеснението, че ако детето загуби джобните си пари, ще остане гладно през целия ден.
В бъдеще родителите ще могат да попълват кредитите на децата си чрез системите PayPal или Visa. Училищното ръководство разглежда и други потенциални възможности за използване на биометричната технология, включително замяна на картите за библиотеката и в системите за контрол на достъпа.
В други британски училища също тестват биометрични системи. В една прогимназия в Бъркшайър използват пръстови отпечатъци за следене на учениците, които отсъстват често от училище. Колеж в Ирландия пък използва подобна система, която изпраща текстови съобщения на родителите на деца, за които има съмнения, че бягат от час.

Коментар