„Антирадиационни” лепенки за телефони предизвикаха скандал

Твърденията за вредни излъчвания от телефоните бяха оспорени от британски регулатор
(снимка: CC0 Public Domain)

Лепенки, за които се твърди, че защитават потребителите от електромагнитните полета на телефоните, и които се продават свободно в интернет, предизвикаха обществен скандал във Великобритания.

Органът за стандарти за реклама (ASA) разкритикува твърденията на производителите, като заяви, че една от фирмите-доставчици е „направила необосновани твърдения”, а именно, „че електромагнитните полета са вредни и че техните [на фирмата – б.а.] стикери предлагат „защита”, съобщи BBC.

Според агенцията, не е допустимо да се твърди, че подобни лепенки „защитават потребителите от ЕМП, излъчвани от безжичните устройства, и помага на потребителите да се чувстват заредени с енергия, по-съсредоточени и по-малко стресирани”. Наред с това агенцията е категорична: „Не трябва да се предполага, че ЕМП от безжичните устройства са вредни за здравето”.

Решенията предизвикаха медийно преследване срещу фирмите, които продават лепенки за защита. Като част от акцията Университетът в Съри тества 4G мобилни телефони и точки за достъп до Wi-Fi с и без нанесените върху тях защитни стикери. Според изследователите, няма доказателства за защитния ефект на стикерите.

Това не беше причина фирмите, предлагащи подобни стикери, да прекратят продажбите и рекламите си, но пък подтикна влиятелни медии като BBC да ги запитат как и защо все още предлагат и рекламират своите стикери за защита от ЕМП.

Коментари по темата: „„Антирадиационни” лепенки за телефони предизвикаха скандал”

добавете коментар...

  1. It's true!

    Абсолютно е потвърдено от много статии/изказвания на учени,че облъчването от електрониката и специално телефоните е много силно!Че не трябва да спим с телефон до главата! И че вследсвие на това след време все повече хора ще се разболяват от рак на мозъка!?

  2. Anonymous

    Всеки, който е говорил по-дълго знае, как загрява и все едно ще му гръмне главата. Много полезно за здравето е това няма съмнение!

  3. Anonymous

    Е да не би ЕМП да са полезни за здравето ??

Коментар