Тексас забраняна банването заради политически възгледи

Информацията в социалните медии трябва да тече свободно, решиха в Тексас
(снимка: CC0 Public Domain)

Платформите за социални медии не могат да забраняват участието на свои потребители „въз основа на техните политически възгледи”, предвижда нов закон, приет в американския щат Тексас. Това стана, след като местни политици обвиниха Facebook, Twitter и други онлайн-платформи, че цензурират консервативните възгледи.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп получи забрана за публикуване във Facebook и Twitter, след като през януари група негови привърженици нападнаха Капитолия, припомня BBC.

„Уебсайтовете на социалните медии се превърнаха в нашия съвременен обществен площад”, заяви губернаторът на Тексас Грег Абот, след като подписа законопроекта. „Те са място за здравословен обществен дебат, където информацията трябва да може да тече свободно”.

Според него, решенията на компаниите за социални медии да отнемат думата на едни или други политици е „опасно движение”. Новият закон гласи, че платформите за социални медии с повече от 50 милиона потребители не могат да забраняват участието на човек въз основа на неговите политически гледни точки. В този обхват попадат Facebook, Twitter и YouTube.

Критиците казват, че законът не зачита конституционното право на частния бизнес да решава какъв вид съдържание е допустимо в неговите платформи. Те настояват, че модерацията е от решаващо значение за „поддържането на безопасността на интернет за семействата в Тексас”.

Новата норма следва да влезе в сила през декември, но може да се окаже изправена пред юридически предизвикателства. По-рано, през май, щатът Флорида прие подобен закон, който забранява на социалните мрежи да банват политици. Някои части от този законопроект обаче бяха спрени от федерален съдия, който реши, че има нарушение на конституцията.

Коментар