Капаните при закупуване на смартфон

Изборът на смартфон само по големината на екрана е голяма грешка
(снимка: CC0 Public Domain)

Много потребители свикнаха да сменят телефоните си доста често, дори всяка година. Този навик е продиктуван от различни съображения: смартфонът вече е морално остарял, не се справя с някои нови функции, повреден е или просто е омръзнал на своя собственик. Мотив за покупка, особено на скъп модел, е и суетата.

Ако цените парите си, трябва да сте напълно подготвени, когато купувате нов смартфон, за да не се окаже по-късно, че сте направил грешен избор и желаната придобивка се е превърнала в главоболие. Можете да избегнете разочарованието, ако знаете какви грешки правят най-често купувачите при покупка на смартфон.

Избор на смартфон по големината на екрана

Мнозина смятат, че телефон с голям екран означава „готин” телефон, мощен и като цяло най-добрият. Да, смартфоните пораснаха като размер и вече имат по-големи екрани. Това е удобно, но изборът на смартфон само по големината на екрана е голяма грешка.

Няма спор, че големият екран е готин. Но по-важно е да изберете висококачествена матрица, за да не страдате по-късно. Можете да си купите евтина китайска джаджа, но най-вероятно такъв смартфон няма да бъде качествен и производителен.

Ако изберете смартфон, като се фокусирате върху размера на екрана, тогава е по-добре да вземете предвид матрицата и разделителната способност на дисплея, така че изображението да не убива очите ви. Най-добре е да отидете в магазина, където на място можете да се запознаете с устройството и да разберете дали неговият екран ви подхожда или не.

Коя марка смартфон е по-добра

Това е още един капан при покупка на телефон. Понякога подценяваме определен модел, поради името. Може би поради факта, че преди години компанията е произвеждала евтини джаджи. Но важно е настоящето. Сега същата компания може да произвежда страхотни устройства, така че не бива да се връщате към “онези” дни.

Ако пък изобщо не сте чували за марката, тогава внимателно проучете рецензиите в интернет. В крайна сметка достъпните устройства от китайски производители имат много нюанси.

Защо не трябва да купувате скъп смартфон

Производителите на смартфони актуализират своите устройства постоянно, пускайки все повече и повече нови модели. Разбира се, такива устройства ще струват прилични пари – четирицифрените суми за смартфон вече станаха нещо обичайно. В тази връзка е добре да помислим дали си струва подобно разточителство?

Ако нямате пари в излишък, може би е по-добре да си купите нещо по-евтино. Смартфонът трябва да струва разумни пари – не е нужно да плащате две заплати за него.

Но ако имате достатъчно пари, тогава можете да се поглезите, но все пак го направите разумно. Смартфонът е инструмент за ежедневни задачи, а не лукс или индикатор за богатство. Следователно вероятно не си струва да се търсят устройства с безумен брой мегапиксели в камерата и супер-ефективен процесор, създаден по най-напредналата технология.

Кой е правилният смартфон

Ако не сте технологичен маниак, не разчитайте само на собствения си опит при избора на смартфон. Поискайте съвет от опитни хора и след това направете свои собствени изводи, според нуждите си.

Може да си купите смартфон с 256 GB памет и да изчерпите бюджета си. Паметта се оказва доста голяма, но дали ви трябва наистина и има ли това значение при последващата препродажба на устройството. Помислете какво ви трябва и направете правилния избор, за да не хвърлите пари на вятъра за функции и параметри, които не използвате.

Избор на смартфон за подарък

Честно казано, това е най-трудната част. Трябва да знаете куп нюанси: какъв цвят харесва получателят на подаръка, колко памет е необходима, дали са необходими аксесоари, колко мощна да бъде батерията. А може би имате нужда от непретенциозен удароустойчив смартфон?

Ако ще правите подарък – разберете добре нуждите на човека, коя платформа му подхожда най-добре. Бъдете особено внимателни при избора на смартфон с Android: производителите имат навика да прилагат свои собствени обвивки, които може да изглеждат доста специфични за човека, на когото ще подарите смартфон. И макар че повечето смартфони си приличат външно, надстройките на Android работят различно и трябва да се съобразите с това при избора.

Какви аксесоари за смартфон да купите

Когато купувате смартфон, може да ви се прииска да похарчите пари и за нещо друго. Защо не си купите Bluetooth слушалки, оригинален калъф за много пари, адаптер за бързо зареждане, който не е включен в пакета?

Не бързайте: цените в магазините често са по-високи от тези в интернет и никой не споменава добрите аналози от други производители. Не трябва веднага да казвате „да” на асистента по продажбите, който учтиво ви предлага да добавите марков калъф към комплекта – същият ще го намерите по-евтино в интернет.

Има много смартфони на пазара, като всички изглеждат почти еднакво, което прави избора много труден. Още по-трудно е да се ориентирате правилно в цената и характеристиките, за да не плащате твърде скъпо. Важно е да се вслушате в съветите на опитни хора, но да имате и собствено мнение, това ще ви помогне да направите правилния избор.

Коментари по темата: „Капаните при закупуване на смартфон”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Топ отговор

  2. еХперт

    Аз винаги купувам миналогодишния модел и най-важно ми е да има ОЛЕД дисплей, за да не излъчва много синя светлина, че с очите си вадя хляба. Среден клас Самсунг от сорта на А50 вече идват с ОЛЕД.

    На второ място актуализациите и то не толкова версията на ОС, колкото кръпките на сигурността. Ябълките там са по-напред, ама и по-новите андроиди вече идват с до 5 години кръпки.

    Накрая по-голямка батерия не е лошо, пък и камерата да прави по-хубави снимки, ама за мен лично това не са шоустопери.

    Процесори, памети, опресняване на дисплея въобще не ме интересуват, има ли ОЛЕД и процесора ще става, а тия 100 или 120 херца освен маркетинг не знам друго какво е.

  3. Тончо

    Точно така

  4. Веселин Бенев

    В Китай? Samsung се произвеждат във Виетнам!

  5. Батьо

    Напълно си Прав Приятелю АзПритежявам от Години Леново но не ми е Изневерявал Нито Веднъж Макар да Беше Падал и Слабо Пукнат Дисплей но Действащ Все Още Направо Юнак Машинка.

  6. Mtn

    Всичко е измама,само пари да даваш.Купуваш си най новия модел Айфон или Самсунг да речем и след 3 месеца той е стар вече с 3 модела назад.Купих си Xiaomi Mi 10T Pro,просто едно китайче,ама скъпите телефони ги слага в малкия си джоб,и това беше на половината пари от скъпите маркови телефони.Не могат да се сравнят нито по камера нито по процесор и така нататък.Та с 1 дума,на половин цена но 2 пътя по добър.Препоръчвам ви го..

  7. Ваня

    Голяма простотия сте написали за да се исфукате със скъпи телефони

  8. Juli

    Ползвах го 3 години и съм мега доволен, но новото си е ново.

  9. Dan

    Доброто решешение. Кефи ме. Ползвам го 2,5 г

  10. Hh

    2 заплати? С европейски пари си взех телефона с почти 1 заплата. Скъп, но страхотен телефон, нямало нужда от скъп, но като почне да забива евтиния, евтин, евтин, ще излезе по-скъп от скъпия, когато почнеш да ги сменяш.

  11. Жгмъц

    Дрън дрън ярина….

  12. Готин

    Ха, ха, ха! Преди десет години в офис на Глобул търсих двукартов телефон. Консултантът ми отговори гордо, че китайски боклуци не продават!? Сега грандоманите бичат с “въйфони” и пак не знаят какво да правят с тях. Свят шарен и глупав!

  13. Амммм

    Имам нокия … с фенерче , от онези с големите бутони. Не е много смарт. Но се зарежда 1 път в месеца. Тежи 60 гр. И е най-вече ТЕЛЕФОН. Няма ядове от вируси, апликейшъни които не можеш да премахнеш, и най-важното че жена ти не може да ти разгледа профила във фейсбук, тъй като няма шанс за инсталиране на този шит. …. Лично мнение.

  14. Van Duke

    Аз съм 2 година със huawei p20pro, супер снимки прави, не ми трябват нови модели

  15. very СъСпишъС МЕН

    3 ЦИТАТА:”Суета, консуматорско мислене,етс.Дали е суета,мода,мания,глад за технологии, необходимост, демонстрация на нещо…,Снобария+Фукария – само Господ знае…и хората купуват, вече цена над 1000 евро е нещо естествено. …Така че който има кинти си купува епъл” И Така: Не виждам крещяща нужда или некаква твърде крайна необходимост да се изхвърляш с цела РЗ и половина, за да си с новия т.нар. уж “модерен” ШамШунг Z-фолд, с едничката водеща цел да праиш някому яко впечатление, вместо да се снабдиш с 1 супер-китайче на поне 4-5 кратно по-ниска цена и то с АБСОЛЮТНО същите технически характеристики, което обаче не се сгъвало по средата като тоя – т.нар. ужавангарден флагман на кУрейчетата; отделно има ШаоМи и ХуаЙВеЙ като доста добра и компромисна АЛТЕРНАТИВА.
    И в тази връзка, напр преди 5 год.само за близо 450 лв си взех 1 жълто никому неизвестно китайче с 2К-резолюция на дисплея, който по онова време директно мачкаше 3,5х по-скъпарските тогава ХАЙ-фончета, м-ДА! Единственият му “минус” е, че не лежи и не тежи така добре в дланта като балансирания Ай-фон, но това се преживява много лесно…

  16. Fantom

    И как разбра че е изчерпан??? Вчера бях в MediaMarkt и имаше поне 3 броя плюс изложените с кото може да си поиграеш.

  17. mc

    Добре, че е тая статия, та да разбера как съм се минал с китайски телефон…

  18. Някой

    Дали ще дадеш 2000 за айфон или Самсунг все тая и двата модела ги правят в Китай. Друг е въпроса за качеството в Бг и другите държави. Само където тук айфона или Самсунг е по-скъп от повечето европейски държави. И все още се гледа с какъв телефон си,а че си го взел да ми ползваш фенерчето за външната тоалетна е друг въпрос. Важното телефона да ти върши работата, за която си го взел а не да робуваш на марка. Защото и едно Леново висок клас, ще свърши същата работа каквато и един Самсунг или Айфон, ама със малката разлика от едни 1500 лв в цената

  19. Saevar

    точно е споменал по доло един от колегите, вземете си телефон според нуждите, аз имам Huawei P20 вече 3-а година и ми върши работа на 100%, като ме налегне суетата си купувам златни пръстени, ланци и ходя на море в Испания, вземам спортна кола под наем и си бръмкам с кеф, хем жената се кефи хем аз съм си почесал суетата… 🙂 и ми е през онази работа кой къв телефон има….

  20. Наско

    На мен ми трябва телефон,който да работи на 15 и на 30 число,за да ми дойде sms с заплатката.

  21. Пропов,да те светна:

    Вземи си Xiaomi Mi 10 и нагоре и ще си доволен

  22. Мдааа,припомням:

    Добър избор си направил,но още по-добре е да си купиш Xiaomi Mi 10 или Mi 11,които имат 5G.

  23. Да ви осветля

    Едно от най-надеждните и с най-издръжлива батерия са Ксиоми.

  24. A-4

    Всичко с Времето си,та така и Смартфоните

  25. Anonymous

    Не е задължително. Някой хора като мен дори да имат кинти просто може да мислят, че Apple са тъпи!

  26. Иванов Х.Н.

    Нищо смислено в тази статия, без грам факти. Пълнеж пред сърч конзолите, а за аудиторията едни загубени 3 минути.

  27. Суетен

    каквото и да си говорим за повечето юзери телефонът е суета, фукня – така че който има кинти си купува епъл

  28. Богдан

    Ме бях чел по тъпа статия относно смартфоните.
    Абсолютно некомпетентно и необосновано.
    Китайските пръчки „пръчки “- хахаха.
    Вземете се ограмотете малко, вместо да пишете глупости.

  29. Brudleyp

    Напълно безполезен материал, който не дава никакви конкретни насоки. Явно е трябвало да се запълва място.

  30. Петър

    Баси че то статията няма автор яснооо поредната шмекерия

  31. Петър

    Тоз автора на статията сам си противоречи
    Хем казва едно хем в същото време казва друго
    В крайна сметка аз бих казал купувайте телефони но не според възможностите а според нуждата

  32. Да

    Тотално съм съгласен.

  33. Елф

    Абе нали първо зная бранда който ще купувам параметри на телефона камера размер дисплей кой клас има на здравина процесор оперативна памет вътрешна памет камера спицифика на камерата.Тук има грешка автора трябва да е андроид или ако е без андроид ос то трябва да бъда Хауей ако искаш качество кво като е без андроид.Но андроид си е за преспочитане много по лесен за работа от IOS много повече функции и съвместимост и аще куб други неща.Така ме който знае кво купува няма да се мине.На афтора може да му се иска айфон уви мина им модата на айфоните и доста изостанаха ог китайските брандове между които има доста качествени устройства които минават айфона в пъти.

  34. Niko73ls

    За едни телефона е инструмент за работа (имам онлайн магазин), за други е форма на изкуствен лукс (свързват едвам двата края, но трябва да със скъп телефон)

  35. TCU

    Абсолютно не съм съгласен с този човечец, по-горе, който се е изцепил, че в момента най-доброто за човек с пари е Айфон!!! Думи нямам просто! Ако не си метреса на мутра, или ром, тази марка няма място в живота ти. Отворете си очите, давате хиляди за едно дърво, което е като Жигула, в сравнение с един китаец за 800лв.

  36. Пропов

    Ами има хора с по високи заплати. Също хора който си движат бизнеса през смартфон. Там цената почти не е фактор. В една Германия например с договор за 20 до 30 евро на месец взимаш без никакво доплащане телефон за 800+ евро. Мангалите са 99% с Айфон 11/12. Само в нашата държавичка остана това първенюшко вадене на телефона на масата в кафенето. Но и в БГ вече всеки който иска може да си вземе висок клас телефон на лизинг. Дали е суета, мода, мания , глад за технологии , необходимост или демонстрация на нещо… Абе бизнеса върви, хората купуват, вече цена над 1000 евро е нещо естествено. В момента в цяла Европа, новият Z Fold 3 с цена 1800 евро е изчерпан. Изграбени са за една седмица милиони бройки.

  37. Anonymous

    А договорът?

  38. Ловкият детектив

    Моя отговор е простичък. Всеки да ползва това,което му е по джоба. Ако обаче имате една сума пари,които сте решили да похарчите за телефон от високия клас,то Apple за мен си остава най-добрия избор.

  39. haha

    Това не е една заплата, а повече от две заплати на много българи. Не се заблуждавай по собствения си джоб/

  40. Мдааааа

    Болни мозъци…. за 65лв ми дадоха редМи 9А от Виваком друг не ми трябва

  41. Anonymous

    Познавам хора, които си купуваха някакъв Самсунг за близо 2000 лв, та даже го поръчваха през мобилен оператор седмици преди да го пуснат на пазара. От оператора му звъняха 2 седмици преди да дойде, за окончателно потвърждение, че го иска. Не разбирам как може да дадеш една заплата за нещо такова, като дори компютър с повече възможности е по-евтин – е, вярно , по-тежък е. Суета, консуматорско мислене, друго обяснение нямам. Деебъ

Коментар