Китайци създават електромобил за земя и въздух

Бъдещата летяща кола на Xpeng ще има и доста голям пробег на земята
(снимка: XPeng)

Нашумелият китайски производител на автомобили XPeng планира да създаде летяща електрическа кола, способна да измине и 600 км на земята с едно зареждане на батерията.

Електрически въздушни таксита, напомнящи гигантски квадрокоптери, разработват различни компании в момента. Някои са убедени, че превозните средства на бъдещето трябва да съчетават възможността за пътуване по въздушни и наземни маршрути. Към подобна идея се придържа и китайския стартъп XPeng Heitech, съобщи Ройтерс.

Компанията е основана от ръководителя на XPeng, Хи Сяопенг, през 2013 г. и в нея работят 400 души, но тази година екипът ще се разшири до 700 души. Към момента не се знае почти нищо за характеристиките на „летящия електрически автомобил”, освен че ще може да измине до 600 км на земята без презареждане. Продължителността на полета не се съобщава.

Развитието на летящите електрически превозни средства все още е силно ограничено от масата и специфичната плътност на съхранение на заряд на съществуващите видове батерии. Но с подобренията в тази област се очаква и новият вид транспорт да набере скорост.

Коментари по темата: „Китайци създават електромобил за земя и въздух”

добавете коментар...

  1. ха

    А американските военни са разработили електромобил земя – въздух.

  2. Симо

    Забравете тия електрични, другия месец съм с Dodge demon… 800hp….
    А вие се мъчете с тия измислени електрички че и летящи… Дали си вярват… Докато не се вдигне поне двойно енергиината плътност на батерията ще са само единични прототипи

Коментар